2023-12-22
放工去尖沙咀買聖誕禮物🎁再約埋friend打邊爐🍲經過金巴利道見到有間新開嘅香香宮煮,中式宮廷風裝修,座位寬闊,坐得舒服。打邊爐湯底好緊要呀🍲我哋揀咗「昭陽公主椰子雞湯鍋」($298),三黃雞嘅肉好彈牙,仲有好多大大隻新鮮蕃薯蜆,配合椰子、椰青水🥥個湯底真係好鮮甜又滋潤。花花公主牛魔王拼盤(細) $428————————————有成七款牛嘅不同部位可以試,分別有頂級安格斯牛肉、手切本地牛肉、新鮮牛展、頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花,最特別係有牛黃喉,薄薄一片,淥一陣就食得,口感爽彈。我最鍾意雪花肥牛,雪花分佈密集又細緻,又好掛湯,牛味都重🐮用嚟打邊爐真係勁正。伊比利亞橡果豬 $178————————————由於隻豬食橡果大,豬豬嘅油脂會漸漸吸收橡果味道,令豬肉帶獨特香味,而且每片豬肉都有豐富嘅油花。手打蟹子墨魚丸(四粒) $72————————————果然係手打,夠晒彈牙,有啲墨魚粒粒仲有蟹子更加過癮。香香宮煮響鈴拼盤 $88————————————鬆脆到爆嘅炸響鈴,有半份外層滿滿金黃嘅鹹蛋黃響鈴,另外半份係原味,成個拼盤都好邪惡🤣
花花公主牛魔王拼盤(細) $428
伊比利亞橡果豬 $178
手打蟹子墨魚丸(四粒) $72
————————————
果然係手打,夠晒彈牙,有啲墨魚粒粒仲有蟹子更加過癮。
香香宮煮響鈴拼盤 $88