突然好想食韓國野,男朋友話要食正宗韓國料理就梗係要去韓國街la,佢就帶左我去"Ssal Bori Ssal" ,入到餐廳就好似去左韓國咁,入面嘅職員係韓國人,有唔少韓國人幫襯落完單,職員就放低左3個前菜:芽菜、豆角、泡菜⭐️韭菜煎餅啖啖韭菜,好甜,好食😋,唔知係咪我少見多怪呢,第一次喺韓式餐廳食到😂⭐️燉豬肉陪飯見落雨涼涼地,想飲個熱湯。個湯本身清清地,另外跟左3款調味(黑椒、鹹魚仔、辣醬),可以自DIY自己想要嘅口味,入面有大量9菜同豬肉,我自己就鐘意鹹魚仔,加少少落去吊下味,個湯就已經好好飲😋⭐牛肉炒粉絲材料好豐富,入面除左牛肉同粉絲,仲有洋蔥、紅蘿蔔、韭菜、芝麻、冬菇、椰菜,一定要襯熱食,熱食最好食😋⭐️鐵板炒年糕超好食,個汁甜甜地、辣辣地,年糕外脆內軟,同以往食嘅炒年糕差好遠,li個好正呀😋⭐️紫薯米酒本身想飲燒酒,但係見佢米酒有好多唔同味,好吸引,最後就揀左米酒,li款米酒易入口,有淡淡嘅紫薯味,度數又唔高,啱曬女仔飲⭐凍桃茶好重桃味,微甜,茶味ok,整體黎講好飲

落完單,職員就放低左3個前菜:芽菜、豆角、泡菜

⭐️韭菜煎餅

⭐️燉豬肉陪飯

⭐牛肉炒粉絲

⭐️鐵板炒年糕

⭐️紫薯米酒

⭐凍桃茶
好重桃味,微甜,茶味ok,整體黎講好飲

4天前
15 分鐘 (堂食)
  • 紫薯米酒
  • 牛肉炒粉絲