2018-08-09
上次係旺角間北京樓食完,覺得可以再幫襯,今次朋友聚會,突然好想食北京菜,就推薦大家去食北京樓。最後揀左葵涌呢間分店。入到去燈光較暗,影相都有點難度🙈🤣我地四個人食,叫左五碟送,有:咸蛋炒蝦🍤球,超香咸蛋香味,蝦🦐夠彈牙,送飯一流。可惜食多兩舊就有點”漏”。招牌菜半隻北京填鴨,等左成個鐘!勝在肉質幾肥美,不過鴨皮上菜時好似擺耐左有啲淋甘,包鴨既粉面皮都超快淋。勝在配菜青瓜同京葱夠爽,食落都ok。不過始終帶有香港味道,不及正宗北京填鴨。花膠翡翠龍鳳羹,一貫羹的口感,食落都見到啲花膠,可惜上菜一陣好快凍左,都夠分四碗。小籠包,一口一啖,皮薄多汁,正!上時還熱騰騰的。三鮮鍋巴,個人覺得冇乜特別,不值$148。侍應態度幾好,會幫忙映聚會合照。成餐飯埋單$970, 人均消費200多元,不算特別驚喜,較旺角的遜色。有選擇底下會先揀其他分店。😅
入到去燈光較暗,影相都有點難度🙈🤣
我地四個人食,叫左五碟送,有:
小籠包,一口一啖,皮薄多汁,正!上時還熱騰騰的。
三鮮鍋巴,個人覺得冇乜特別,不值$148。
侍應態度幾好,會幫忙映聚會合照。