2022-03-12
📌Le Galet~上環前排去咗呢間上環古董街fine dining🥳門面已經好吸睛 好似去咗轉歐洲咁裝橫復古有格調 仲有好多古董擺設🕰每一個角落都好靚 充滿藝術氣息餐枱有適當嘅距離 空間感十足🤩早排開嘅時候窗口位真係好難坐到👀因為係冇得book 要預約加早到先至坐到陽光曬入嚟嘅時候真係好靚 值回票價😍今次去到lunch Menu係包前菜/湯+主菜但食物份量真係少 似食咗一陣風💨主要都係食環境 開咗兩支水盛惠$120😂覺得開第二支水之前可以問吓客人需唔需要但服務態度方面有禮 亦會仔細介紹每一道菜式𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿/𝗦𝗼𝘂𝗽 + 𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 $𝟭𝟳𝟴𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿 + 𝗦𝗼𝘂𝗽 + 𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 $𝟮𝟬𝟴𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 +$𝟯𝟴1️⃣ 𝗣𝗮𝗿𝘀𝗻𝗶𝗽 𝘀𝗼𝘂𝗽 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗹𝗲𝗺𝗼𝗻 𝘇𝗲𝘀𝘁, 𝗢𝗹𝗶𝘃𝗲 𝗼𝗶𝗹 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)呢個湯味道幾特別 係用咗歐洲防風根草製成加入左檸檬皮同薄荷油 味道甜甜酸酸🥘意想不到幾好飲同開胃 質感厚滑2️⃣ 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹 𝘀𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗽𝗶𝗰𝘆 𝘁𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 (
前排去咗呢間上環古董街fine dining🥳
𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 +$𝟯𝟴
呢個湯味道幾特別 係用咗歐洲防風根草製成
加入左檸檬皮同薄荷油 味道甜甜酸酸🥘
意想不到幾好飲同開胃 質感厚滑
2️⃣ 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹 𝘀𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗽𝗶𝗰𝘆 𝘁𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 (𝟴/𝟭𝟬)
呢款係自家製意大利麵配上海鮮同辣番茄醬
意粉好幼身 但係有咬口🍝
幾鍾意佢個辣蕃茄醬 開胃又惹味😋
上面有油炸嘅羅勒葉 脆身同鹹鹹地~
海鮮方面有魚同埋蝦肉 海鮮味十足🦐
3️⃣ 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲 𝘀𝗶𝗿𝗹𝗼𝗶𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘄𝗶𝗹𝗱 𝗴𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰, 𝗺𝗮𝗶𝘁𝗮𝗸𝗲, 𝗯𝗲𝗲𝗳 𝗷𝘂𝘀 +$𝟲𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
加咗錢要咗西冷牛扒 擺盤精緻🙌🏻
牛味香濃 韌度適中🐮
牛肉汁味道亦都很不錯 吊出鮮味🤤
旁邊有蒜頭、香蔥等等配料
4️⃣ 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
甜品都係要另外加錢嘅 份量偏小🥲
唔似平時食嘅tiramisu 而係全部散開晒
忌廉質感係幾幼滑 甜度適中😬
整體味道不過不失
💡整體嚟講 食物質素係不錯的😙
Fine dine嚟講都預咗食物份量少
主要係食環境 建議大家lunch time去或者Tea time去飲杯咖啡🤣
見到有其他評論話服務態度差 但我又唔覺得
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: Le Galet
📍:上環樂古道25號華秦國際大廈地舖
🔍:11:30-16:30(Mon-Sun)