2018-12-14 76 瀏覽
聖誕節,藍妹同姊妹都各有節目,決定提前慶祝。🎉「Chez Bistro」,聽個名好似幾高級咁。係樓下等lift等左好耐先上到去,果到麻雀雖小,但環境唔錯。微弱燈光下,睇到牆上用粉筆畫左Merry Christmas既圖畫,幾靚幾有氣氛。🥰—Waiter細心地介紹3款包比我地,每人揀一款,就可以開動啦。枱上面有枝橄欖油同黑醋,可以根據自己既喜好去點包食。藍妹揀左牛油軟包,暖暖地,點少少橄欖油去食。😊—之後我地每人揀好左餐之後,就傾住計等上菜啦。首先黎既係前菜。蒜蓉白酒煮法國藍青口原本藍妹麻麻地青口,但係個蒜蓉白酒汁真係好香甜,就因為個汁出色,藍妹食左好多呢。😋—法國生蠔慶祝聖誕,豪少少,加200幾蚊就可以有個生蠔。蠔唔算好肥,但都叫大隻,賣相好之餘,味道亦新鮮。「芝」少少檸檬汁帶出鮮味,完美!😍—周打魚湯個湯係全晚最普通既,可能唔岩藍妹口味。覺得好淡,魚肉偏少,但洋慕極多,點「不」都會食到洋蔥。😱—等左一段時間,主菜終於到啦。(藍妹只講兩樣食過既)炭燒西班牙伊比利亞帶骨豚(100%全橡果)伴大啡菇, BB菠菜配葫蘆瓜蓉個名真係好長😵呢個係姊妹點既,藍妹只係試左少少。豬肉好嫩,肉汁充足,冇
聖誕節,藍妹同姊妹都各有節目,決定提前慶祝。🎉
「Chez Bistro」,聽個名好似幾高級咁。

枱上面有枝橄欖油同黑醋,可以根據自己既喜好去點包食。
藍妹揀左牛油軟包,暖暖地,點少少橄欖油去食。😊

之後我地每人揀好左餐之後,就傾住計等上菜啦。
首先黎既係前菜。
蒜蓉白酒煮法國藍青口

法國生蠔
慶祝聖誕,豪少少,加200幾蚊就可以有個生蠔。
蠔唔算好肥,但都叫大隻,賣相好之餘,味道亦新鮮。
「芝」少少檸檬汁帶出鮮味,完美!😍

周打魚湯
個湯係全晚最普通既,可能唔岩藍妹口味。
覺得好淡,魚肉偏少,但洋慕極多,點「不」都會食到洋蔥。😱

等左一段時間,主菜終於到啦。
(藍妹只講兩樣食過既)
個名真係好長😵
呢個係姊妹點既,藍妹只係試左少少。
豬肉好嫩,肉汁充足,冇騷味。😚

炭燒美國極佳級純種黑毛安格斯西冷扒配芝麻剝皮辣椒,紅酒汁
再一次,賣相好吸引,肉既香味傳入鼻。
Waitress會問想要咩芥末醬,佢講完一次藍妹聽到一頭霧水,決定試哂3樣。
切開塊肉睇睇!🧐
藍妹要5成熟,切開係好靚既粉紅色。食扒最怕就係血淋淋,呢個抵讚。🤭
皮燒得好香,肉質軟熟,肉汁同紅酒汁好夾。
不知不覺就食哂成塊。😳
不過要提一提,上面啲芝麻剝皮辣椒辣到飛天,咬左一啖即刻要用水沖佢落肚。😰

食完主菜點少得甜品呢。
法式窩夫配焦糖汁伴雪糕
窩夫超級脆,如果怕太甜既人,呢個岩哂啦,完全唔會甜,只係有少少既糖味。
配埋雪糕食,一冷一熱,一脆一軟,口感一流。😌
自製低溫焗原味芝士蛋糕
藍妹冇聽過低溫焗芝士蛋糕,食落去其實同平時既冇乜分別,唯一係口感更加軟滑。😊
芝士既香味濃郁,會係口腥徘徊一陣。🤤

呢間西餐廳食物絕對合格,藍妹最欣賞既,反而係佢既氣氛同服務,令人食得舒服,食得安心。😌