2024-09-18
原本冇打算寫呢篇食評,但係剛才見到前一篇食評話這間店舖「態度勁差,永不會幫襯」,所以決定寫呢邊食評幫小老板平反。今日是我第一次過來買外賣,只想同大家分享我的真實經歷。我叫了兩盒菜肉雲吞 ($20 x 2)。我話其中一碗想分湯,短髪阿姨話要比多兩蚊買外賣盒,我話冇問題。跟住長髮阿姨就話不如分開用兩個大碗裝12隻雲吞同湯,咁樣就唔使加外賣盒錢。我話好提議,唔該晒我喺度等雲吞嘅時候,順便買咗一串$12橙色墨魚鬚。長髮阿姨除了幫我淋上豉油,仲建議加少少辣醬會好味啲… 之後竟然叫我攞張抹手紙,呢個舉動十分窩心,因從未試過食street food會有人比紙巾雲吞淥好,湯仲要有蔥花。短髮阿姨問好唔好加啲麻油入去,等啲雲吞唔會黐住爛晒。我梗係話好呀!唔該晒呢間菜肉雲吞真係手工製作,食得出餡料新鮮同有薑汁,非常美味我下次一定要再幫襯,試埋生煎包、蔥油餅 etc.