2015-09-20
人云亦云, 一向喜歡在小區搵食。觀塘是我不二之選。以前我成日食街市上少少間上海舖仔, 而家重建已經面目全非了。六點幾, 求其泊好架車o係附近, 出lift 已見醒目招牌,環境係估佢唔到咁親切, open kitchen 好鬼似D北歐小店, 好warm, 至少聞唔到大集團o既味道。侍應招呼我兩位, 決定試兩個菜: 德國炸豬手、蝦籽龍蝦意大利飯。德國原隻炸豬手 -揀佢原因:餐牌話係限量PORK KNUCKLE 一向係我至愛, 因為自己唔容易整到 (有咁大隻豬都無咁大個爐)。, 有相:嘩! 好脆呀!!!Knuckle 精髓係要皮脆肉嫩, 塊皮係脆而不硬果種。肉質就粉紅色嫩嫩的。最頂引係佢個wasabi 醬, 用嚟沾炸豬手好正, 中和番一份肥膩感。美味指數 - 無得輸!* 建議 配番支德國黑啤, 麥味香濃 ------------------------------蝦籽龍蝦意大利飯 -揀佢原因: 餐牌寫係招牌菜招牌菜係會放高D期望, 上碟已覺好型仔 (我自己就唔習慣相機食先O既), 但成隻龍蝦咁游上個飯度, 又滿佈蝦籽, 離遠都聞到一陣鮮味, 感覺到廚師O既認真同創意。味道: 個Risotto
德國原隻炸豬手 -
揀佢原因:餐牌話係限量
* 建議 配番支德國黑啤, 麥味香濃
蝦籽龍蝦意大利飯 -
揀佢原因: 餐牌寫係招牌菜
味道:
個Risotto 炒得好好, 乾身不漏, 飯粒係食得出係遷就港人唔咁硬掘掘; 主角龍蝦係爽、係啖啖肉, 更驚喜係同蝦籽好夾, 唔會單調得一種味道, 完全係口感豐富, 矜貴的一客PASTA。呢個真係炒得好正。
餐湯、沙律、甜品, 份量同味道都滿意。
味道、環境、音樂、氣氛, 完滿o既一餐。