2022-05-13
網上見到Ufood sell呢間野,俾佢嘅佈置吸引咗😍😍儘管價位唔係自己食開嘅,都同朋友去試一試🤣訂枱用bistro chat幾方便,但要俾$200 deposit 一入門口就見到,打卡嘅榻榻米,但由於夜晚做bar&restaruant所以唔開放,仲好,因為可以任影相🤣下次諗住試下晏就嚟,試佢cafe menu同埋今晚落雨,接待客人嘅姐姐非常好人話可以幫我地收好把遮放入遮架,不過我地都係自己嚟啦😂平啲一個set $680,兩個starter,一個main,自選配omelette rice/明太子pasta,一個dessert另外朋友叫咗杯日本燒酒,好似有flamingo呢個字,好香,但冇影相,因為透明🤣🤣Starter 1: 鮑魚蘿蔔,鮑魚好冧唔韌,蘿蔔係靚蘿蔔,完全冇查,仲要係100%吸晒啲湯,非常入味多汁,感覺到煮咗好耐同埋好有心機Starter 2: Oyster and Beef roll,唔算話好特別,但兩樣野夾,牛肉夠肥,蠔夠新鮮Starter 3: Grilled Octopus,店員推薦for sharing,完全唔韌唔硬,好冧,仲好大舊,好有口感,個醬汁都好食,當然擺
Starter 3: Grilled Octopus,店員推薦for sharing,完全唔韌唔硬,好冧,仲好大舊,好有口感,個醬汁都好食,當然擺盤都好靚
Starter 4: 唔記得咗乜鬼北海道海老,嚟到係刺身大蝦,上面有魚子,下面係seaweed,好有鮮味,seaweed調味非常好,我同朋友都食晒
Main 1: Beef Wellington,見佢細細舊但其實都好夠食,肉質可以再冧啲,但調味同其他材料配搭非常好,薯蓉都好食
Main 2: 唔知乜鬼豬肉,又係好冧好易咬,完全唔會覺得硬,雖然得兩大條,但我同朋友作為男仔食完都覺得飽飽地😂😂😂
Rice: 估唔到係咖喱牛肉蛋包飯,仲有要茄汁飯!香港好多都係俾白飯!蛋超香超滑,咖哩牛肉夠濃味,係日本咖喱!
Pasta:冇諗過係我最鍾意食嘅明太子意粉,好足料,好有口感嘅意粉,除咗明太子仲有其他不知名嘅粒粒,撈埋一齊好好食。如你哋所見其實份量真係唔多,但又係果句,所有嘢少少,少少咁樣加埋我真係飽😂😂😂
甜品:羊羹配黃豆粉(朋友話係,我聽唔清楚侍應講咗啲咩),再加蝴蝶酥抹茶夾心,呢個配搭好有驚喜,首先抹茶夠濃,蝴蝶酥夠脆,同埋唔係食緊空氣,羊羹入口即溶,凍凍地,消除返隻蝴蝶酥嗰種飽滯感
非常滿意佢哋嘅服務,會問定你係想share一齊食,定係各自食,如果share就會每上一輪菜都會比多一套餐具俾你分食物。每食一個course就會幫你換一次餐具同埋碟。
可能啱啱開業又或者係由心而發嘅,員工都好有熱情同埋好有耐性解釋餐廳嘅運作、推薦食物等等,also細心🥰
果然呢個價錢就會有相應嘅食物質素同埋服務,呢間餐廳嘅環境係非常適合慢慢坐慢慢傾偈,希望佢可以長久地做落去🥰始終佢喺內街嘅位,今晚星期四佢都唔算坐滿🥹
Oh不過廁所差少少,馬桶個底好多水,成灘喺度,唔知係漏水定係冇清潔啦。連馬桶都係自動感應沖廁,疫情期間覺得呢個設計幾好