2016-02-29
無啦啦系Groupon見到有財記既二人餐,HKD558再加一服務費,已包茶芥同埋小食,甘即係一共6百蚊到啦。一隻蟹都差不多呢個價啦,即管去試下先。我地揀左:油鹽水魚湯浸大蜆蒜蓉菜心四隻豉油皇果皮煎蝦香江避風塘炒蟹招牌豉油皇蟹油炒麵汽水油鹽水魚湯浸大蜆說好的大蜆呢?蜆有少少沙,唔可以話佢唔新鮮,但又唔夠新鮮,好彩無腥味。魚湯味完全被黑椒蓋過,整體偏咸,蜆亦食唔出原本既鮮味。粉絲普通,剪得比較碎,難於夾起。分量唔算少,但味道真係好一般。總括黎講,我覺得我自己煮既好過佢。蒜蓉菜心咸!咩事甘重手落甘多鹽?菜心炒既時間其實岩岩好,軟硬適中帶點爽脆,只可惜真係太咸啦。分量唔太多,如果鐘意食菜既可能覺得唔系好夠。豉油皇果皮煎蝦四隻蝦都幾大隻,不過都系一樣偏咸,完全食唔出有果皮味。質地雖然都叫左有彈性,但少左蝦既鮮味,佢應該系急凍蝦唔系新鮮蝦。招牌豉油皇蟹油炒麵好彩炒麵終於無偏咸啦!哈哈!普通一個炒麵囉,有落蟹油咩?唔覺wor!香江避風塘炒蟹好彩好彩好彩炒蟹系好食既。比我想象中大隻,size似平時HKD6xx個d。(之前同個waiter吹開水時,佢話有時無曬細蟹就唯有比中蟹人,唔知係咪我個d呢)我地叫
我地揀左:
油鹽水魚湯浸大蜆
蒜蓉菜心
四隻豉油皇果皮煎蝦
香江避風塘炒蟹
招牌豉油皇蟹油炒麵
汽水
油鹽水魚湯浸大蜆
好彩好彩好彩炒蟹系好食既。比我想象中大隻,size似平時HKD6xx個d。(之前同個waiter吹開水時,佢話有時無曬細蟹就唯有比中蟹人,唔知係咪我個d呢)我地叫左中辣,蒜粒炒得好香唔太油,不過就唔算好辣囉。肉質夠實,我肯定佢系新鮮劏黎煮既。好味!
題外話/補充資料:
成餐飯既亮點系隻蟹,我地其實亦系為左隻蟹去既,所以就算其他既小菜麻麻地,我又無特別去諗佢抵唔抵囉,我咪當正價食左隻蟹囉。哈哈!不過,waiter既態度真係幾好,可能我地比較早去未有甘多食客系度啦,定系宜家香港既生意真係甘難做?!