2017-08-23 227 瀏覽
沒有最差既服務態度,只有更差!同朋友行完見到間糖水舖諗住黎試下,一坐底個店員就黑住面問你食咩,好似好趕時間,都明既始終都係繁忙時間。叫左碗西米露,同佢講話要熱,佢好唔耐煩咁答「涷啊」,以為佢問我係唔係要「涷」,就答返佢要熱啊唔該,點知佢勁大聲鬧返我「西米露得涷渣啊姐!」,我當堂嚇左嚇,心諗你一早講「得涷架」咪得囉,你又要簡化你自己既說話又要人明!個下心情超差,但朋友叫左既糖水又上左台面,想走又走唔到,惟有忍埋啦啦聲食完走。點知埋單個陣,同朋友計好數走去比錢個陣,另一個又係黑面既店員又話我比少錢,我心諗我對住張menu計都錯,就走去諗住拎張menu睇清楚個價,個店員仲大叫「唔洗睇啦,你係比少左就比少左」,當下火都黎,嬲到震,好似我想食霸王餐咁,成間店既人都望過黎,個種場面完全好𤓓好冇面!另一個黑面店員細細同佢講「你計錯人啦」,佢先黑口黑面咁收錢!連道歉都冇!我明,咁細間糖水店唔應該同佢講咩「今時今日咁既服務態度唔得架」,但都唔係好似個客爭你幾百萬既樣啊!我食野都係想放鬆下心情姐,唔係比錢買難受囉!我自己本身都做服務業,都明白你點對人,人就點對你,但可能佢覺得自己多生意,唔在乎人地點諗啦,
沒有最差既服務態度,只有更差!

我明,咁細間糖水店唔應該同佢講咩「今時今日咁既服務態度唔得架」,但都唔係好似個客爭你幾百萬既樣啊!我食野都係想放鬆下心情姐,唔係比錢買難受囉!我自己本身都做服務業,都明白你點對人,人就點對你,但可能佢覺得自己多生意,唔在乎人地點諗啦,橫掂大把人因為平而照食佢!
但我想同要食呢間糖水既人講,你諗清楚自己係唔係頂到呢種店員既脾氣啦!我黎食野!唔係比錢受氣!憑咩要好似咁樣比人當乞丐咁?所!以!絕!對!冇!下!次!