餐廳: 百樂潮州酒樓
資訊:

2015-06-07 533 瀏覽
親友問我有冇興趣星期六晚食飯。有飯食,當然食。經過一輪討論,話想食潮州菜。有咗方向,就開始想去邊間食。上環個間?九龍城個幾間?唔好搞啦,我最怕冇位泊車,仲最憎D代客泊車,將D車泊滿馬路兩旁,因為對所有道路使用者都構成危險!百樂,以前經過銅鑼灣的老店門口,看見掛在櫥窗的大紅蟹,印象很深刻,不過冇幫襯過。點解?因為被門口的氣派震懾了。這幾年,百樂開始開分店,不過還是無緣吃上,試過星期日中午在圓方想walk in,不過全店滿座,門口靚女善意提點客人都是剛坐下的,咁自己醒目啦。今次選這分店,交通方便嘛!我又有停車場,提前訂檯,咁就唔洗驚冇位啦。打開餐牌,里面有很多時價的菜式,不過也有很多是明碼實價的。我開張名義已經申明呢餐飯系唔會有凍蟹同鮑參翅肚的,大家不要心存幻想!今天“宴請”的小主角其實是半個潮州人,不過小朋友并不知道潮州菜食D乜,但是她的記憶里面有一樣嘢,糖醋麵。讀完“書”,開始點菜啦!第一味,煙鱔。不過侍應生說:“對唔住,這個沒有。”這個是店的signature dish bo,點解會冇ga?  咁,就唯有忘記它吧!好彩以下的都有:檸檬鴨湯、鵝片、石榴雞、雲耳浸勝瓜、蠔仔粥、糖醋麵。

咁,就唯有忘記它吧!好彩以下的都有:檸檬鴨湯、鵝片、石榴雞、雲耳浸勝瓜、蠔仔粥、糖醋麵。其實我好想食馬友魚,不過我估他們不懂得欣賞馬友魚的味道!費事到時只有我一個人食,馬友魚油分重,一個人未必能KO,咁就唔好啦。菜單上有好多傳統的潮州菜,不過今天D飯腳唔系合適人選,留待以後吧!

上菜程序有D錯亂,第一味上的是勝瓜。勝瓜,我家的處理是皮只削掉稜的部分,口感會脆些,不過食肆的處理,通常是全削掉。這種菜式,不會做得不好吃。既然只有這碟餸,咁就起筷啦。好快脆,檸檬鴨來了,阿姐在分湯的時候,大讚炎炎夏日,這湯好,比胡椒豬肚湯更合適,冇咁燥。湯渣撈上來,是四分之一只鴨。咁我地就順便教下D晚輩,檸檬是鹹檸檬啊!你回家自家制作,不要搞錯啊!

應該跑第一的鵝片來了!這樣的名氣老店,鹵水不可能不ok,否則怎樣經營幾十年,不過刀工就差咗DD,片得唔系好靚仔,仲黐刀添,好在都系自己人食飯,如果是請客,就唔系幾好啦,尷尬嘛。

飲下湯、食下瓜、食下鵝片,蠔仔粥來了,蠔仔細細粒,漲卜卜,里面還有香脆的方魚碎,一窩粥,一人兩碗,份量剛剛好。請親戚食潮州菜,冇鮑參翅肚又冇凍蟹,咁都整番D吸睛菜式啦,石榴雞,賣相一定得。又有一定的手藝,食得又睇得。

我地好忙咁食緊嘢,我身後有D擾攘,我冇後眼睇唔到,不過原來是伙計上錯菜,後面那桌人拒絕了我地的糖醋麵,搞咗一陣,我地終于討回晚輩最想吃的糖醋麵。應該還是用煎的方法來處理兩面黃,有一份堅持!糖、醋就自便了,味道自己控制。

整頓飯下來,舒舒服服,味道及格以上,唔知道伙計點解唔俾功夫茶我開胃、解膩,開頭冇,之後都冇,可能覺得我唔系 ga gi noun 掛。

環顧旁邊的食客,老中青結伴而來,可能都是家庭聚會多。

埋單結帳,唔洗一千蚊,百物騰貴,我控制 “筆直”算系咁啦。食飯仲有飛行里數ga。一舉兩得,現在做事要多功能嘛!

2015-06-06