第一次幫襯, 換來一次十分不愉快的體驗.堂食落單時, 叫左泰式酸辣雞湯(細), 落訂的妹妹聽唔清楚, 我和朋友已經再三確定係泰式酸辣雞湯(細).上菜時係泰式酸辣椰汁雞湯, 我哋見整好左, 都算數照食, 冇叫餐廳換返個湯.當埋單時比錢, 比完錢出返張收據時見到, 係泰式酸辣雞湯(中), 已經同收錢的店員提出問題, 落訂的妹妹亦到承認, 我咃叫泰式酸辣雞湯(細), 而收錢的店員, 一句唔好意思都冇, 而係用好不友善的態度同我哋講, 餐廳係上錯菜, 但係我哋已經食左.我哋第一次幫襯, 點會知道細湯同中湯的分別?我哋見到這種態度, 亦冇咩好做, 只好離開. 但店員的態度真的太惡劣, 一副睇唔起人的樣子, 我哋打電話去餐廳, 搵餐廳老闆講返件事, 而老闆是一路笑笑口, 一路講:哈哈, 係呀, 哈哈, 係呀, 一種極度敷衍的態度.細湯同中湯只差幾十蚊, 我哋唔係要退款, 只係講清楚個問題, 希望得到對食客的基本尊重.落訂的妹妹承認自己落細湯, 入機的店員就入中湯, 咁樣每張單咪可以食幾十蚊? 一日做幾十單生意都和味.本身張單436.7HKD, 店員入機比信用卡都已經入437HKD, 少少唔老實,
第一次幫襯, 換來一次十分不愉快的體驗.

我哋第一次幫襯, 點會知道細湯同中湯的分別?

本身張單436.7HKD, 店員入機比信用卡都已經入437HKD, 少少唔老實, 我都算數冇出聲. 但係老闆到伙計由上而下的態度真係好嘔心,

同區附近相同食物質素的泰菜鋪有好多間, 我諗唔到再有咩原因要幫襯啲一間.