2012-11-13
壽司連鎖店,但係每間質量同味道都會有好大分別。食過好多間元氣,暫時最滿意既係黃埔、尖東、銅鑼灣、觀塘 APM、佐敦、旺角朗豪坊分店囉。是晚食自己,一個人外賣啦 ﹗心情唔多好,要勁食壽司、勁食刺生減壓 ﹗都係第一次買元氣外賣,食野當然係堂食最好味 ﹗炸墨魚咀,炸得香脆,墨魚咀爽口帶嚥靭,加點鮮檸汁更添鮮味又可以除去油膩膩感覺,好味 ﹗軟殼蟹手卷,紙菜以獨立密封式膠包裝,為保持其脆口質感,外賣直到進食時唔會腍劈劈,好細心。不過要自己卷都幾麻煩,我都雞手鴨腳先卷好個手卷,仲搞到一地都係。軟殼蟹炸得乾爽脆口,肉質鮮嫩,蟹肉味濃、蟹膏甘香,多年都保持高質數。加上千島醬份外醒胃,又可減低油炸感 ﹗好味 ﹗每次必食軟殼蟹。壽司飯雖然過份黏口、濕氣較重帶淡淡醋香,都算合格啦。燒牛肉壽司,牛肉味濃亦好 juicy 配上生蔥同吃,特別惹味 ﹗我一向都唔食蔥,但依個一定要食 ﹗特大蟹柳壽司,我誤會左係千兩巨形蟹棒添,完全係兩回事 ﹗蟹柳偏甜,味道十分假,我唔係要依啲呀 ﹗海膽軍艦,唔好比佢既外表欺騙到呀 ﹗仲以為全部係 完整一片片既上等馬屎海膽,原來上面就一片片,下面就墊住海膽漿糊,非常黏口,味道濃郁沉實似
海膽軍艦,唔好比佢既外表欺騙到呀 ﹗仲以為全部係 完整一片片既上等馬屎海膽,原來上面就一片片,下面就墊住海膽漿糊,非常黏口,味道濃郁沉實似壽司蟹膏,無海膽鮮味、無海水味 ﹗怪怪的 ﹗不推介。珍寶帆立貝壽司,幾好喎 ﹗大大隻帶淡淡甜甜,再鮮甜點就更好,口感軟墊,係個壽司飯差囉,黏口又硬實。魷魚壽司,不過不失啦。
三文魚壽司,一般三文魚略瘦,魚脂欠奉,味道還可以啦。赤貝壽司,略為淡口,同勁鮮甜既活赤貝無得比,一試無妨。甜蝦壽司,比想像中好,既滑且爽。
油甘魚刺生,咁瘦既 ?魚脂欠奉,肥美不足,顏色暗啞,味道好淡、質地硬淨,失望啊 ﹗食過靚既油甘魚理應魚油魚脂超爆,魚肉亮亮的帶光澤 ﹗魚味濃郁,口感滑溜 ﹗依家真係天淵之別 ﹗
三文魚刺生,不過不失啦,唔夠肥美呷,脂肪紋又幼又少,好淡既甜味。
這頓一人前日式晚餐多謝 HKD260 有找,又要等又要自己攞外賣,味道又一般,不值不值。