2023-08-26
今日就搞d新意, 同朋友去左尖東食猶太菜第一次食猶太菜, 整體都幾有風味餐廳位於永安廣場, 有d似私人會所, 旁邊仲係佢地祈禱聚會既禮堂, 環境幾有情調👍我地就叫左 Messe platter 配以tahina 中東芝麻醬, Matbucha 蕃茄甜椒醬, Red cabbage salad紫椰菜絲, Hummus鷹嘴豆泥, 可以自由將4款既醬汁放入Pita 食Pita 包身好軟熟, 本身以為蕃茄甜椒就咁食會好辣, 但加埋其他醬又中和左, 紫椰菜酸酸甜甜, 增加左層次感🤣Homemade Kobe 外層比較深色, 入面係牛肉碎, 製成一個波形, 好似粒太肉丸Moroccan Beef Cigar 牛肉春卷, 外層煎得香脆, 肉味香濃, 仲用左特色既香草調味Traditional BBQ chicken in skewers 雞肉串燒好夠火喉, 外層好香炭烤味, 配埋Vietnamese rice, 飯質比較軟糯Grilled Norwegian Salmon in Home-made teriyaki sauce (配French Fries)三文魚煎得好香, 魚肉保留左三油魚油香,
第一次食猶太菜, 整體都幾有風味
我地就叫左 Messe platter
Homemade Kobe
Moroccan Beef Cigar
雞肉串燒好夠火喉, 外層好香炭烤味,
配埋Vietnamese rice, 飯質比較軟糯
三文魚煎得好香, 魚肉保留左三油魚油香, 配埋3色既蔬菜粒, 同自家製照燒汁, 好開胃😋
最後仲飲埋佢地既signature coffee
落左糖會甜小小, 但係咖啡味好香濃,