2012-04-03 37 瀏覽
喺地球生存咁耐, 還是第一次亦都是最後一次到美而廉餐廳進餐, 跟據門外公告餐廳將會在本月+日結業, 今天特登拖男帶女四個人到餐廳吃午餐, 怕晚餐時段會特別多人, 試試別人的集體回憶!每人最低消費是$14, 所以年紀最細就叫午餐A$35, 年紀大就當然叫值$73起的鐵板扒餐羅宋湯及海鮮湯, 海鮮湯是麵糊湯, 沒有海鮮嫁~ 羅宋湯有點酸辣味, 也是糊糊的質地, 有椰菜幾片。蒜茸多士是用新鮮蒜茸來塗即烘多士, 塗得少午餐A 燒汁什扒薯菜, 什扒有塊牛扒、1隻雞翼、1條腸仔, 是小朋友至愛, 不過薯條送來時已經是凍蒜茸汁西冷牛扒配炸蟹鉗, 要四成熟但送來是全熟, 西冷牛扒有「嗱」過, 切起來特別腍而且見到肉切面是有一條條直條的。 炸蟹鉗當然是假蟹鉗, 兼炸到黑色, 過火了~ 蒜茸汁無蒜味兼太鹹了蒜茸汁T骨牛扒配雞中翼, 同樣叫四成熟但送來是全熟, 我這塊就「嗱」得不多所以就難切開, 肉味較淡,肥根部份有膏香。蒜茸汁牛柳配雞中翼,同樣叫四成熟但送來是全熟, 肉質算腍(牛柳是腍的嘛)兼有少少「嗱」味, 雞中翼有兩隻, 偏瘦兼炸香過午餐加$5才可叫什果冰, 但鐵板餐就唔洗加錢, 什果冰是紅糖

蒜茸多士是用新鮮蒜茸來塗即烘多士, 塗得少
午餐加$5才可叫什果冰, 但鐵板餐就唔洗加錢, 什果冰是紅糖水加什果加水及冰塊, 幾解渴嫁~

檯上有支茄汁及喼汁, 我知道以前的食客喜歡以喼汁送牛扒, 可能廚師知道這回事所以牛扒的調味是較淡, 真係要落幾滴喼汁來提升味道。
2012-04-02
  • 什果冰