2011-01-29
今(29-1-2011 Sat)朝同男友o係北角起身後,大家先食個早餐,然後佢返工,我就要返荃灣整頭髮.北角佢熟啲,我o地一路行佢一路諗,諗到呢間粥舖.入到去都幾多人,不過都重有位.睇menu,,除o左有粥外重有公仔麵如蒸飯,蒸飯要11:00am後至開始供應.而腸粉種類都有好多而且好有特色.男友要鬆糕,亞姐問佢要白色定黃色o既?男友答白色.亞姐拎個白鬆糕o黎喇,我好奇下叫個$15.00o既芫茜皮蛋腸同$13.00o既牛肉粥,亞姐話唔知有冇芫茜,睇睇先.啊.然後忙得團團轉o既佢拎o左芫茜畀佢同事,即係有著落喇.之後佢問我牛肉粥係咪未到?我答係,佢好快就攞o黎,男友加一杯豆漿同炒河,亞姐問佢要凍定熱,男友揀熱.除o左芫茜皮蛋腸因即叫即蒸之外,其他o野都好快到o左.白糖鬆糕,IMG:1],唔係好甜,口感正常.熱豆漿唔太熱,但入口o個吓好甜,都飲到少少豆香味.牛肉粥,牛肉都有好多,粥唔太綿,但仍唔太差.炒河唔太大碟,味道已經好夠,但加麻醬重好味啲.最後o既芫茜皮蛋腸到o黎,我夾起,嘩!芫茜冇切到,一夾就扯晒成條出o黎,多咁芫茜就一定好夠香味,但皮蛋好似唔多,而且冇乜味.不過我o地係完一條,食另
男友要鬆糕,亞姐問佢要白色定黃色o既?男友答白色.
除o左芫茜皮蛋腸因即叫即蒸之外,其他o野都好快到o左.
白糖鬆糕,IMG:1],唔係好甜,口感正常.
熱豆漿 唔太熱,但入口o個吓好甜,都飲到少少豆香味.
牛肉粥, 牛肉都有好多,粥唔太綿,但仍唔太差.
炒河 唔太大碟,味道已經好夠,但加麻醬重好味啲.
最後o既芫茜皮蛋腸 到o黎,我夾起,嘩!芫茜冇切到,一夾就扯晒成條出o黎,多咁芫茜就一定好夠香味,但皮蛋好似唔多,而且冇乜味.不過我o地係完一條,食另一條時,發覺皮蛋多啲芫茜少啲.唔通要隔住隔住咁食?呵呵.
其他三樣o野我都唔知價錢,只見亞姐寫住34同15.
服務:
其實亞姐服務唔差,佢重serve三個客入o黎坐住先,唔使o係出面凍住等位.