2021-10-25 671 瀏覽
好姊妹生日,幾個女仔當然要揀一間環境Cozy,可以傾到偈嘅餐廳慶祝啦🥂♥♥♥♥♥今次就揀咗Chef Shane Osborn開嘅The Cornerstone。如果有睇過Netflix The Final Table 應該會對呢個Chef有D認識,佢係香港首先開嘅 Arcane仲攞到Michelin🌟,The Cornerstone 係佢新開嘅Casual Dining,雖然話係Casual,但用料味道絕不馬虎,性價比相當高👍🏻日本蕃茄非常鮮甜,重點係個醬汁,配搭一流,只係呢個價錢呢個份量性價比比起其他稍低生牛肉他他都非常新鮮,當中有D脆脆口感一流煮得非常之淋😌我鍾意,係份量以Main嚟講略嫌細咗啲一睇個樣就知係手工麵,麵質煙靭蛋黃味非常之濃郁,配搭淡淡黑松露牛油香味,賣相簡單但味道有層次叫咗杯日本白酒Koshu,日本釀白酒年資非常之淺,見好少有所以就試吓,味道同個色一樣非常之清澈,易入口,值得一試 ($125 per glass, $625 per bottle) 初初見個賣相非常之中式有啲疑惑🤔但一食即刻唔同感覺😍亦係個汁好出色👍🏻我平時唔多鍾意食豆,今次清哂!配搭南瓜蓉再加滑身魚
♥♥♥♥♥

Japanese  Cherry  Tomato

Steak  Tartar

生牛肉他他都非常新鮮,當中有D脆脆口感一流

Grilled  Australian  Octopus

煮得非常之淋😌我鍾意,係份量以Main嚟講略嫌細咗啲

Handmade  Tagliolini

Koshu

Steamed     Icelandic  Cod

初初見個賣相非常之中式有啲疑惑🤔但一食即刻唔同感覺😍亦係個汁好出色👍🏻我平時唔多鍾意食豆,今次清哂!配搭南瓜蓉再加滑身魚肉,非常之match💯

Mushroom    Risotto

個人認為呢個Risotto 非常之出色,尤其嗰個檸檬味令到個飯非常之有層次,菇味都非常之濃厚

Sollies  Figs

最後當然唔少得甜品啦,我地就Order咗呢個無花果開心果甜品做生日蛋糕,清清地唔太甜好好味,賣相又靚,生日非常IGable
♥♥♥♥♥
👉🏻總結整體水準十分平均,唯獨份量較細,如果兩個人食都應該要叫3個Main,不過價錢相宜又唔收加一,所以真係可以試多幾道菜式🤗 我地4個女仔去食,3個請壽星女,每人$635,以呢個水準我覺得係抵食

👉🏻另外由中環行過去近過上環,門面好細少少難搵,餐廳好細得幾張枱,最好Book位☺️

慶祝紀念
生日