今日因為早收工嘅關係,又同友人來到川善茶居, 今次已經係我第三次到訪, 作為抹茶控嘅我,一直對呢度嘅抹茶甜品念念不忘, 但 由於weekend實在太多人, 一般都係平日嘅時間先會過嚟食。 今次嚟到,見到menu有少少唔同外,仲多咗隻貓, 懶洋洋咁瞓喺張櫈度。之前黎過呢度食抹茶芝士蛋糕同埋抹茶心太軟, 一直印像都唔錯, 今次就叫咗個抹茶窩夫。 睇相都見到, 除咗抹茶窩夫外,仲有蛋沙律,煙三文魚同埋菜沙律。首先,擺設黎講算係唔錯, 佢將幾片煙三文魚放到好似朵玫瑰咁, 不過我本人就對呢份窩夫有啲失望。 首先成個餐有一半都係菜沙律, 窩夫其實只有兩片, 好似分唔清楚邊樣嘢先係主角。而家佢將蛋沙律同窩夫放埋一齊, 蛋沙律一般味道比較濃, 同窩夫一齊食完全唔搭,甚至遮蓋埋窩夫嘅抹茶味。 如果單食窩夫嘅話都尚算係脆卜卜, 但係成個餐夾配搭我就覺得一般囉。我地另外order咗兩杯野飲,綠色果杯係有抹茶,soybean milk,chestnut,味道不錯。而啡色果杯係焙茶加白朱古力,仲有棉花糖, 成個配搭都好創新, 兩杯於比較起黎味道都十分好,但本人就會鍾意啡色嗰杯多啲,創意加咗唔少分數。總結嚟講,呢

抹茶窩夫
總結嚟講,呢度嘅飲品真係加咗唔少分, 但我認為既然呢度係主打抹茶嘅甜品, 加上我對呢間餐廳有一定嘅expectation, 今次嘅評分都不能夠太高了。