2011-06-19
今次係本貓既第一篇食評啊要打到有咁好睇得咁好睇至得!話說本貓係一隻路痴 , 十萬年都唔會自己出去咁遠搵野食 。今次會出到去九龍城搵Gioia by Chi , 全靠某飲食雜誌既食評寫得太好啲相影得太靚。千辛萬苦去到Gioia by Chi , 果然冇令我失望啊吓左手邊綠色既呢件係green apple mascarpone , 右上角既係Strawberry Rose Yogurt ,右下角既係Gioia Cheese Cake 。由於掛住食既關係 ,唔記得幫佢地完整既時候逐件影靚相 呢件Strawberry Rose Yogurt本來係四四方方咁既 , 件餅外觀滿哂分不但止 , 味道都唔錯佢外面其實係一啲類似mousse既軟硬適中既Yogurt冇睇落去咁霖 啲Yogurt 好sweet , 係口中耐左就會有玫瑰既香味滲出黎 吉開左之後就見到佢內裡既士多啤梨醬原來仲覺得佢出面層yogurt 太甜 ,但係加埋啲士多啤梨醬之後就岩岩好 !呢件green apple mascarpone好優雅 [ 雖然比我地食哂咁濟 ]件餅既面層係類似一啲青萍果啫喱咁既野 ,第2同4層都係一啲酸酸甜甜既軟
話說本貓係一隻路痴 , 十萬年都唔會自己出去咁遠搵野食 。
今次會出到去九龍城搵Gioia by Chi ,
全靠某飲食雜誌既食評寫得太好啲相影得太靚。
千辛萬苦去到Gioia by Chi ,
果然冇令我失望啊吓 左手邊綠色既呢件係green apple mascarpone ,
右上角既係Strawberry Rose Yogurt ,
右下角既係Gioia Cheese Cake 。 由於掛住食既關係 ,
唔記得幫佢地完整既時候逐件影靚相
件餅外觀滿哂分不但止 , 味道都唔錯
佢外面其實係一啲類似mousse既軟硬適中既Yogurt
吉開左之後就見到佢內裡既士多啤梨醬
原來仲覺得佢出面層yogurt 太甜 ,
但係加埋啲士多啤梨醬之後就岩岩好 ! 呢件green apple mascarpone好優雅 [ 雖然比我地食哂咁濟 ]
件餅既面層係類似一啲青萍果啫喱咁既野 ,
第2同4層都係一啲酸酸甜甜既軟cheese ,
比佢地夾住果層係一層青萍果果肉。
原本唔知仲以為個餅係白提味
不過真係酸酸甜甜咁好開胃好醒晨
又唔會太heavy , 係消暑既好推介 最後就係呢件Gioia Cheese Cake啦 ! [十萬分強烈推介]
呢件係貓食過咁多紅莓cheese cake入味最好食既一件
佢啲cheese入口之後超級香 ,
加埋中間層醬 , 酸甜得黎又冇搶到cheese cake 應有既香味 ,
餅底都冇令人失望。
睇返之前啲食評見到有食家認為佢既上面既紅莓得兩粒太少 ,
個人認為已經好足夠 ,
紅莓比較酸,太多就會over左
反而依家加埋啲cheese就岩岩好 !
推推推推推推推推推推推推推推推推推推推推推推推推
總括而言
第一次試Gioia by Chi 既cake 都覺得唔錯既 ,
下次可以試埋其他
話者好多sister 都會怕蛋糕太heavy
唔使怕 ! Gioia by Chi 既蛋糕都係low sugar 架 haha
而且餅既價錢都同佢既質素成正比
買件藝術品返屋企再食佢落肚都有啲唔捨得架
無計啦鬼叫佢好味咩haha
一定有回頭啊!!!