2025-02-10
我去左天后頭先今次先發現咁好味又新鮮嘅海鮮蒸氣火鍋,就係「天空虎嘯」。香港出名嘅美食街實在太多,不過「天空虎嘯」嘅獨特之處,就係佢個半自助式傳統港式火鍋,一次過可以飽嚐海陸空鮮味。 有幸坐到窗口位🏙️,望住長沙灣夜景🌃,享受晚餐嘅時間就更加美妙😎。份量十足嘅「阿拉斯加長腳蟹龍蝦海鮮蒸氣刺身套餐$888」🦞做為開胃菜,種類繁多,食落口就感到新鮮爽口,亦順便填滿咗大部分胃囊🤤。一邊飲酒🍹,一邊揀主菜,真係過癮!接著就係無辣🌶️不歡嘅我叫嚟嘅「罕有法國藍龍蝦」🦞 ,少少辣佢同蝦🦐帶出嘅海洋香氣,互相襯托,味道香醇無比,每次食都有驚喜,份量大有成5️⃣大隻,真係非常開心!「蘇格蘭刺身帶子」,口感juicy🤤;而紅黃綠🚦3️⃣色嘅「一夜干石特魚」,再添多味,涮下火鍋香滑鮮美,個中味道就係筆墨難以形容,一試成主顧!當然,「每天手打鮮製墨魚滑」同「蝦滑」同樣好味。尤其係墨魚滑,煙煙韌又入味!但最最開心嘅就係最後嘅自製「洛神花茶」嘅出場,飲落口前先飽覽一眼,已有難以抗拒嘅美感。酸酸甜甜,好過直接飲汽水,真係倍感生活之美妙😇。佢一系列嘅特色菜色,無一不精心調製,用心對待每一位客人。已經好飽,但我仲揀左少少曲奇🍪
佢一系列嘅特色菜色,無一不精心調製,用心對待每一位客人。已經好飽,但我仲揀左少少曲奇🍪同蛋糕🍰淺嚐下,當作完美結尾。