2022-09-08
作為第100篇食評緊係要搵間特色嘅店紀念一下呢間小店嘅老闆係一個好鍾意jazz嘅人入到間店你完全唔覺佢係一間coffee shop樓底高,全店擺左好多老闆嘅珍藏黑膠碟,結他店內亦放左部黑膠碟機播住jazz music,好relax甚至連門柄都用上結他上面個部份,勁可見老闆係一個好有品味嘅人老闆更指出,就係睇中呢間店本身嘅裝修,再加上自己嘅一D擺設,全店好有種復古味道請教左老闆有咩jazz music推介佢就介紹左miles davis嘅kind of blue (1959年第一版)原來佢亦用左呢隻碟做店名(blue轉做brew)Soft opening期間menu上唔太多食物供應(開業一星期左右)太誇張了吧,冇諗過連餐牌都製作到成隻黑膠碟咁樣叫左個banana cake,配合蜜糖乳酪,令到一向唔太愛香蕉製品嘅我,都愛上左Flat white都唔錯,用上SOE埃塞俄比亞日曬嘅豆遲下會增加cold brew同ice drip第二次再到訪,係我返工lunch time個陣請time off過去,呢次就叫左個smoked beef pastrami croissant 🥐每日新鮮自家製嘅牛角包
緊係要搵間特色嘅店紀念一下
呢間小店嘅老闆係一個好鍾意jazz嘅人
入到間店你完全唔覺佢係一間coffee shop
樓底高,全店擺左好多老闆嘅珍藏黑膠碟,結他
店內亦放左部黑膠碟機播住jazz music,好relax
甚至連門柄都用上結他上面個部份,勁
可見老闆係一個好有品味嘅人
請教左老闆有咩jazz music推介
Flat white都唔錯,用上SOE埃塞俄比亞日曬嘅豆
遲下會增加cold brew同ice drip
第二次再到訪,係我返工lunch time個陣請time off過去,呢次就叫左個smoked beef pastrami croissant 🥐每日新鮮自家製嘅牛角包配上豐富嘅餡料,仲有牛油果,正呀
必定會再到訪,希望老闆遲下再有其他新嘅食物
誠意推介!
點去?西營盤站B1出口轉左,行多個街口就搵到