2013-07-24
為左答謝細妹張student card幫我係topshop慳錢又陪我睇牙, 我就帶佢來呢間人氣爆棚的Coffe Alley試下佢最鐘意的waffle…睇完牙已急急趕來,大概係11點10分到,已經排到樓梯底,結果要等第二round, 差唔多排左2個鐘頭先入到去。首先飲品點左必點的冰鮮果茶,補充維他命C,今次唔太酸,仍然果味濃郁!唔知係米張抬唔夠大,所以職員好細心無用tray上。細妹點左strawberry smoothies,牛奶味好濃,但溶得好快,唔夠果味,質感唔似飲開的smoothies....到主角啦----> 玉米里肌起司可頌,牛角包暖粒粒,溶溶地的芝士配以火腿、生菜、番茄、煙肉粒。有齊曬我最鐘意食的野,must-order!!----> 當人人都點草莓冰淇淋鬆餅,我地來個反傳統點左鮮果冰淇淋鬆餅,生果有奇異果、蘋果、橙、火龍果,配料有藍莓蓉&柑桔醬 &芒果雪糕。鬆餅外脆內軟,就算單獨食唔加任何配料都好ok!----> 因為啊妹好掛住學校的crepes,所以就點左草莓法式卷餅,有士多啤梨雪糕、新鮮士多啤梨加士多啤梨醬,薄薄的皮包住custard,略嫌太甜,
睇完牙已急急趕來,大概係11點10分到,已經排到樓梯底,結果要等第二round, 差唔多排左2個鐘頭先入到去。 首先飲品點左必點的冰鮮果茶,補充維他命C,今次唔太酸,仍然果味濃郁!唔知係米張抬唔夠大,所以職員好細心無用tray上。 細妹點左strawberry smoothies,牛奶味好濃,但溶得好快,唔夠果味,質感唔似飲開的smoothies.... 到主角啦----> 玉米里肌起司可頌,牛角包暖粒粒,溶溶地的芝士配以火腿、生菜、番茄、煙肉粒。有齊曬我最鐘意食的野,must-order!! ----> 當人人都點草莓冰淇淋鬆餅,我地來個反傳統點左鮮果冰淇淋鬆餅,生果有奇異果、蘋果、橙、火龍果,配料有藍莓蓉&柑桔醬 &芒果雪糕。鬆餅外脆內軟,就算單獨食唔加任何配料都好ok! ----> 因為啊妹好掛住學校的crepes,所以就點左草莓法式卷餅,有士多啤梨雪糕、新鮮士多啤梨加士多啤梨醬,薄薄的皮包住custard,略嫌太甜,但整體算唔錯!
題外話/補充資料:
雖然已經係第3次來,但食物質素、員工服務態度仍然令人感動,純正國語加上細心、親切的員工(見到我食藥仲主動問需唔需要水)。
排的時候見到有情侶因為要等第二round排到哎交;又有個男仔為左唔想催個女仔,自己默默咁排,排到個女仔差唔多到先入座,super sweet!! 原來排一排Coffe Alley就可以睇到大家的性格=)