2021-05-23
復活節假期既完結,帶爸媽試新嘢,壽司郎開到樂富已經有一段時間,其實我唔明白點解仲喺咁多人排隊,個人唔係太欣賞,不過好奇心驅使再畀機會試下。呢日我先過來攞籌,等足一個鐘先有位,差唔多先叫爸媽出來會合,限時食一個鐘,好彩我哋一家都少說話,食嘢快😂,講真唔使等先會再幫襯,連媽媽都話元氣好食啲,或者我哋唔識貨⋯自從疫情後元氣講明壽司米採用日本米,好食好多,相比之下,元氣勝,份量應該壽司郎優勢,當然有競爭有改進,大家為咗吸客都會各施各法,咁食客可以多受惠啦。其實我唔係食家,鍾意既亦好單一,三文魚,帶子,鰻魚,鯖魚,吞拿魚亦係2019年去東京先知吞拿魚係咁好食,但喺香港仲未能食返嗰個味道。呢款特選吞拿魚腩麻麻地。海胆有點腥,喺香港海胆為貴價嘢,所以一般都食唔到靚海胆。鯖魚押壽司,份量夠大,但鯖魚一般。極上鰻魚,鰻魚好厚,但無鰻魚油香。日本產帆立貝,感覺也太小氣了,鮮味不足。鹽醋漬鯖魚,醋味唔夠,有腥味。炙燒三文魚腩,正常油脂夠。芥末八爪魚,太有咬勁,少牙力都搞唔掂花之戀不過不失,生拌三文魚正常。炸蝦天婦羅拼盤,太油,味道都幾好。三文魚牛油果卷,味道啱啱好好味。三文魚腩叫畀爸爸食,睇樣都唔錯。總結平
鯖魚押壽司,份量夠大,但鯖魚一般。
極上鰻魚,鰻魚好厚,但無鰻魚油香。
日本產帆立貝,感覺也太小氣了,鮮味不足。
鹽醋漬鯖魚,醋味唔夠,有腥味。
炙燒三文魚腩,正常油脂夠。
花之戀不過不失,生拌三文魚正常。
三文魚牛油果卷,味道啱啱好好味。