2013-07-27
去牛角食過咁多次dinner,基本上未試過有一次喺冇book枱既情況下可以walk-in直入。不過,可能係因為weekdays既關係,今次等左大概半個鐘到就有位。同其他分店一樣,餐廳抽風做得非常好,裏面絕對聞唔到油煙味,侍應亦都十分細心,喺落單既時候提醒大約需要既等候時間同埋枱上各種調味料既用法。石鍋泡菜牛肉飯($62)︰上枱既時候熱辣辣,D湯重係boiling temparture咁非常正!泡菜既肉味同埋D湯飯撈埋一齊放入口食既味道非常特別,有少少酸辣湯既口感之餘亦都食到白飯煙韌既口感,好特別。不過,可能因為放左喺石鍋裏面太耐既關係,D牛肉食到尾段既時候好似有少少overcooked咁,「鞋sap sap」之餘亦都過老,下次再食既時候一定要先拎起,咁肉質應該會好好多!牛角冷麵($62)︰湯底酸酸「mei mei」,非常特別,絕對係開胃之選,可以中和返食肉果種感覺。溫泉蛋同埋泡菜都煮到啱啱好,就算凍左都唔會有種好奇怪既感覺。麵身方面,雖然雪凍左,但都仲食到少少煙韌既感覺,口感一流。主角牛肉雖然好似typical既街邊火腿感覺,冇乜特別,但係要盛讚D配料青瓜,因為當佢撈左落個湯之後真係十
石鍋泡菜牛肉飯($62)︰上枱既時候熱辣辣,D湯重係boiling temparture咁非常正!泡菜既肉味同埋D湯飯撈埋一齊放入口食既味道非常特別,有少少酸辣湯既口感之餘亦都食到白飯煙韌既口感,好特別。不過,可能因為放左喺石鍋裏面太耐既關係,D牛肉食到尾段既時候好似有少少overcooked咁,「鞋sap sap」之餘亦都過老,下次再食既時候一定要先拎起,咁肉質應該會好好多! 牛角冷麵($62)︰湯底酸酸「mei mei」,非常特別,絕對係開胃之選,可以中和返食肉果種感覺。溫泉蛋同埋泡菜都煮到啱啱好,就算凍左都唔會有種好奇怪既感覺。麵身方面,雖然雪凍左,但都仲食到少少煙韌既感覺,口感一流。主角牛肉雖然好似typical既街邊火腿感覺,冇乜特別,但係要盛讚D配料青瓜,因為當佢撈左落個湯之後真係十分開胃,刺激味蕾之餘重可以令到胃口大增! 燒肉五品盛合($168)︰種類就算多喇,豬頸肉、雞、牛肋肉、胸腹肉同埋牛舌重有冬菇同埋粟米全部都有齊,但係由於價錢關係份量略少,有少少到喉唔到肺既感覺。牛肋肉同埋胸腹肉口感一流,絕對交足功課,但係冬菇同埋粟米因為烤熟既關係口感略差,收乾晒水「乾爭爭」之餘重要食唔到乜野鮮味,要落D調味料落去先叫做勉強入得口! 總括黎講叫做唯持到一貫既集團式質素,above average咁啦。只可惜每一次等位既人都係多到乜咁,想試多幾次都唔得!