2009-05-12
今日出開沙田, 就一行四人去o左試米pizza. 去到時係6:50pm, o個時好似arm arm 滿座, 咁就唯有等下啦. 點知一等就等到7:45pm 先叫我地位. 重點係o係呢一個鐘頭入面, 二人枱ge turnover 係多於10張, 但係四人枱只係叫過兩張, 而我地就係第三張. 講返食物. 老實說, 以咁ge 價錢, 我只係得鰻魚米pizza 係讚的. 其他都只係一般. 等我一樣一樣講. 我地一共叫o左四道菜試下. (fyi, 佢pizza 係分細同大批, 細ge 七寸, 大ge 十寸)1. 牛油果搖滾沙律 配 芝麻汁 (唔知有乜咁搖滾)2. 八爪魚蕃茄芝士大板燒3. 白汁三文魚米pizza4. 鰻魚米pizza牛油果搖滾沙律 配 芝麻汁無乜特別. 菜都幾新鮮. 但係個芝麻汁完會蓋晒d 菜味同埋牛油果味. 牛油果本應很香, 放入口時, 只係feel 到一pet 野, 完全無牛油果ge 香味. 整體來說, 只係一碟合格的沙律.八爪魚蕃茄芝士大板燒調味不錯, 也把板燒味交代清楚. 但八爪魚很少, 我們分四等份, 我o個份係無八爪魚的. 幸好還算食到八爪魚的香味. 芝士和蕃茄很合
1. 牛油果搖滾沙律 配 芝麻汁 (唔知有乜咁搖滾)
2. 八爪魚蕃茄芝士大板燒
3. 白汁三文魚米pizza
4. 鰻魚米pizza
牛油果搖滾沙律 配 芝麻汁
八爪魚蕃茄芝士大板燒
調味不錯, 也把板燒味交代清楚. 但八爪魚很少, 我們分四等份, 我o個份係無八爪魚的. 幸好還算食到八爪魚的香味. 芝士和蕃茄很合拍. 菜單上有八爪魚大板燒, 相信沒有蕃茄和芝士會色不少.
白汁三文魚米pizza
呢個真係唔合格. 同大x樂ge 白汁海鮮焗飯ge 味道無乜分別. 仲要個批底食落好似食緊d 焗到乾晒ge 焗飯. 痴牙痴到實一實, 好似填滿我d 臼齒咁. 幸好最後一道力挽狂瀾, 令我對米pizza 重獲信心.
鰻魚米pizza
呢個好野! 個批底焗得透, 夠脆! 鰻魚加日本豉油係完美ge配合. 鰻魚夠香. 唯一可以彈ge 就係d 鰻魚有少少腥. 其他完全係一個perfect match!