2012-05-10 54 瀏覽
上個月來摸門釘,今次終於食到喇。可能係平日兩點零人比較少,好好彩竟然唔洗排隊,地方好細,個環境好似仲未裝修完咁,木板仲圍住,d木枱好似臨時搭出來咁,座位係用汽水盤疊起加塊滕墊就係,d調味料放晒喺頭頂嘅木板,如此隨意嘅裝修反而好有日本橫丁嘅風味。食物方面得3種選擇:白(原味)、黑(黑蒜)、赤(辣+蕃茄)全是沾麵;枱邊有張圖文並謬教你點食嘅簡介,唔洗你好尷尬咁問店員食法。我點了白,朋友點了黑。白伝:把麵點落湯,麵面排住少少汁但都有d油,麵條睇落似油麵比油麵粗身點,入口好爽,又能掛起個湯,食落好有味亦不油膩;之後我再加昆布醋同辣醬,辣醬唔辣好重蒜味,但我覺得唔加任何野較好味。食完個麵加雞湯飲個湯,但實在太油同太咸飲唔落。黑伝:望落好油,將麵點落去只沾到油所以無咩味,亦食唔到蒜味,白伝比較好食。整體來講白伝唔錯比周月的沾麵好好多。

。我點了白,朋友點了黑。

整體來講白伝唔錯比周月的沾麵好好多。
沾麵食法
白伝