2019-03-22
同屋企人食飯,佢地喜歡日本野所以就帶佢地黎呢間響母校附近的日式小店,食過一次午餐,但晚飯都係第一次。七點九黎到都坐滿左九成,落單前老闆娘已經同我地講定因為係即叫即煮,所以會等得比較耐,前面好幾張枱的客都未有野食,而望返廚房只有兩人煮野食。所以黎呢度食晚餐,需要預返落單後最少半個鐘先會有野食。但食物質素令我覺得等都值得!點左個塩燒黑豚扒定食,上菜時有埋胡椒同鹽俾你調味,不過個人覺得本身已經好夠味,肉帶少少肥膏,所以咬落去肉汁非常多,肉質都比較嫩,只係食到邊邊位就會實返少少,但都係水準之內。黑豚扒旁邊配生菜絲,另外仲有味噌湯,一睇之下已經覺得不得了,湯用左好多材料去煮,連肉粒都煮得非常入味同淋,係一咬即散開同溶的感覺。食日本野不妨配返支細細的清酒,180ml的白壁藏純米酒非常易入口的。