2012-07-11 3 瀏覽
由於此餐觸怒了我的女友大人。。。。故今次的食評由女友代勞。。內容如下︰拎住兩張團購入去諗住食晚餐啦,係銅鑼灣八點既時間,餐廳入面只有小貓三四隻,一坐低有個女侍應好快咁比左隻花生我地,之後就問我地要D咩食,最後我地選擇左一碗酸辣湯、一碗豆腐湯、北京填鴨(+薄餅)、小籠包、炸雞軟骨、蒜蓉青瓜 (好似好多野食咁)雖然餐廳入面客人唔多,但D野食等左勁耐都未有,等等等半個鍾左右終於上齊曬餸!!!ROUND 1酸辣湯 -> 初初入口都覺得唔錯,但飲多幾啖就覺得好咸,最後飲唔到一半就放棄左不過個豆腐湯就幾好飲,都算清淡。北京填鴨(+薄餅)-> 味道不過不失,但係D薄餅唔夠熱,同埋太厚身-> D鴨既切到一「忽」一「忽」,賣相唔多好睇,一上碟GE感覺好似係是但係隻鴨到搵D肉同皮出泥咁炸雞軟骨-> 好乾,好油蒜蓉青瓜-> 呢個唔錯,D味幾好,幾開胃仲有小籠包(唔記得影相),都幾好味,只係個皮厚左少少,不過算係唔錯。食完ROUND 1只係覺得食左陣風落肚,準備ROUND 2。ROUND 2由於團購講話小籠包、青瓜同雞軟骨可以任食,咁雞軟骨就無謂再要多碟啦,於是叫左侍應幫我地落多籠小籠包同青瓜,肥仔侍應好好,

內容如下︰

拎住兩張團購入去諗住食晚餐啦,
係銅鑼灣八點既時間,餐廳入面只有小貓三四隻,
一坐低有個女侍應好快咁比左隻花生我地,
之後就問我地要D咩食,

雖然餐廳入面客人唔多,
但D野食等左勁耐都未有,

等等等

半個鍾左右終於上齊曬餸!!!

ROUND 1

酸辣湯

不過個豆腐湯就幾好飲,都算清淡。
北京填鴨(+薄餅)
-> 味道不過不失,但係D薄餅唔夠熱,同埋太厚身

炸雞軟骨
-> 好乾,好油

蒜蓉青瓜
-> 呢個唔錯,D味幾好,幾開胃

ROUND 2
由於團購講話小籠包、青瓜同雞軟骨可以任食,
咁雞軟骨就無謂再要多碟啦,
於是叫左侍應幫我地落多籠小籠包同青瓜,
肥仔侍應好好,好快手幫我地加多碟青瓜,
但係佢話小籠包要等多陣,
ANYWAY,咁食住青瓜等下先啦。

等等等等

點知,一等就等左差唔多半個鐘既時間,
小籠包仲未見影,
就叫經理催一催,
點知係同經理講既過程,
經理無啦啦SALE我地食其他野,話可以有優惠,
。。。。。。無言,
當下既感覺好HARD SALE,
我地重申只係想食小籠包炸,
佢就話幫我地落左單,
OK,又等等等等等等

又過左十五分鐘啦,
都係忍唔住又再叫個女侍應幫我地跟跟,
同埋叫佢加多籠小籠包,一共2籠
費時下一ROUND又再等多唔知幾耐,
佢話OK,

終於第2籠小籠包上到枱,
以為等左咁耐,
D包應該熱嫁,
但點知相比起第一籠,已經唔太熱之餘,D肉汁都唔見咁D,
食完之後,
又等左陣,諗住第3籠應該差唔多上泥啦,
點知等左十分鐘都係無,
最後我地問番個女侍應係唔係幫我地落左2籠小籠包,
佢話落左啦,再指指枱面果籠小籠包,話:咪泥左囉。。。。。。
但當時枱面得一籠,
請問佢係點樣計到2籠出泥?

ANYWAY,唔想再等,
決定埋單走人,
團購講明無加一,
但原來一開始碟花生要收錢,
最後$10花生+$1小計先可以離開。。。。。。

總結:
1。所謂既任食都唔係任食,勁耐都唔比你食。
2。一開始比碟花生又唔講明要收錢,感覺比人搵笨。
3。個女侍應態度真係麻麻,經理好HARD SALE,不過個肥仔侍應幾好。
4。好失望,希望唔會再有人中伏。

題外話/補充資料: 小弟的感想︰ 講真。。 如果一早在 GROUPON 寫明花生要收 10蚊,我覺得合理。起碼我有權選擇買唔買張 GROUPON,但係要埋單先知收錢,就有一點被騙的感覺。 食物還不錯,但經營手法卻很有問題,嘗試以「拖字闕」包裝成「任食」,卻十分令人反感。 我覺得呢一間餐廳做埋呢一水團購客就應該做唔住 ga la 衷心一句, TO: 肥哥哥侍應, 你咁好 ge 服務態度,唔使驚無其他食肆請你, 快 D 轉工 la
2012-07-10
$83.5 (晚餐)
用餐優惠
團購