2022-04-03
𝒞𝒶𝒻𝑒 𝒾𝓃 𝒫𝓇𝒾𝓃𝒸𝑒 𝐸𝒹𝓌𝒶𝓇𝒹好耐冇見朋友仔,於是今日決定疫情下唞唞氣。約左係太子站隔離街既呢間𝘤𝘢𝘧𝘦試下,一入門口有個靚靚打卡位{最尾果張相}但要𝘣𝘰𝘰𝘬先坐到果張枱😂(入面都仲有少少打卡位既😆)我地坐左成個下午,好𝘤𝘩𝘪𝘭𝘭 好開心💕🌟明太子蟹棒海膽意粉 𝗦𝗽𝗮𝗴𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗖𝗿𝗮𝗯𝗺𝗲𝗮𝘁 𝗨𝗿𝗰𝗵𝗶𝗻 ($𝟭𝟮𝟴)上網睇幾多人推介呢個,意粉係用扁意粉,上面加咗好多明太子,𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦𝘯𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦得黎又好吸引。意粉個𝘴𝘰𝘶𝘳𝘤𝘦幾𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺,同時食到一粒粒明太子爆開既口感,蟹棒係日本果種,混埋黎食令意粉冇咁單調🥹主角海膽就有少少失望,因為佢既味道冇想像中鮮甜,但如果撇開海膽來講,整體意粉係唔錯既🤣🌟松葉蟹肉燴飯 𝗤𝘂𝗲𝗲𝗻𝗰𝗿𝗮𝗯 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗥𝗶𝗰𝗲 ($𝟭𝟯𝟴)呢個簡直係大愛❣️😻有一個大蟹蓋喺燴飯上面,周圍有4隻細蟹鉗(都有肉既),影相幾靚。點知影完諗住食時發現蟹蓋內有乾坤,成個蟹蓋🦀都鋪滿左蟹膏😍仲要食落勁鮮甜好好味😋本身個飯其實已經夠濃味同埋飯粒煮得夠淋,入面又加左𝘥翠肉瓜粒、蟹子等等有唔同口感。食食下再混埋蟹膏黎食真係好
呢個簡直係大愛❣️😻有一個大蟹蓋喺燴飯上面,周圍有4隻細蟹鉗(都有肉既),影相幾靚。點知影完諗住食時發現蟹蓋內有乾坤,成個蟹蓋🦀都鋪滿左蟹膏😍仲要食落勁鮮甜好好味😋本身個飯其實已經夠濃味同埋飯粒煮得夠淋,入面又加左𝘥翠肉瓜粒、蟹子等等有唔同口感。食食下再混埋蟹膏黎食真係好正(係幸福既感覺🥰)
🌟𝗔𝘄𝗮𝗶𝘁 手打牛肉漢堡 𝗔𝘄𝗮𝗶𝘁 𝗛𝗮𝗻𝗱𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 ($𝟭𝟭𝟴)
牛肉𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳 🍔相對比較普通,面包係似普通既𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳 𝘣𝘶𝘯,不過好彩裹面有烘過同查左牛油🧈牛肉冇咩特別,另外有𝘰𝘳𝘥𝘪𝘯𝘢𝘳𝘺 既配料例如蕃茄、芝士、生菜等等。薯條係粗身果種,但唔知點解識落有啲似麥當勞🍟
🥃 𝗔𝘄𝗮𝗶𝘁 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 ($𝟰𝟴)
一開頭叫呢杯野係比佢個樣吸引左,佢係expresso、袖子同檸檬🍋既mixture。雖然係expresso,但可能加左袖子甜甜地,都幾易入口🤣
☕️ 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 ($𝟯𝟴)
𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 既咖啡味較重,奶味唔算好出,冇咩甜味,奶泡就啱啱好😋
🌟袖子芝士蛋糕🍰 ($𝟔𝟖)
袖子𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦幾輕盈,有淡淡既果香同酸甜味,𝘤𝘢𝘬𝘦 唔算好硬身果種,本身既芝士味亦唔會特別濃,兩者𝘮𝘪𝘹埋既𝘤𝘩𝘦𝘮𝘪𝘴𝘵𝘳𝘺發揮得幾好
🌟抹茶紅豆蛋糕($𝟔𝟖)
呢件𝘤𝘢𝘬𝘦上枱時比佢上面既抹茶醬嚇親,佢既顏色勁似深綠色嘅廣告彩🎨望落唔太自然。從𝘤𝘢𝘬𝘦既橫切面可以隱約見到好多紅豆🫘,食落紅豆蛋糕比想像中甜,但加埋個抹茶醬時就𝘣𝘢𝘭𝘢𝘯𝘤𝘦得剛好!抹茶醬係好正宗果種高濃度到甘口果種,正好中和番紅豆既甜味🥰有驚喜
📍等 𝐀𝐰𝐚𝐢𝐭 𝐂𝐚𝐟𝐞 & 𝐒𝐭𝐮𝐝𝐢𝐨
太子西洋菜北街𝟭𝟱𝟵 𝗔號恆安大樓