2014-08-25
這一間鋪, 都係多年來經驗無數風雨, 不斷轉手的其中一間.已前叫海韻. 轉左手, 質素都好左小小.午市點心來說, 食得出比荃灣好多茶樓都高得多.當然價錢亦高得多. 好就好在如果想飲茶食點心, 我地可以慳番搭車既時間.但仍然只係一時時. 質素難免同其他酒樓的情況一樣, 越做越維持不到. 每放越下.有時叫蒸蛟一種的點心. 蒸到個蛟容容爛爛. 個涵就算好食, 都保唔番個賣相.我個人對食物外表係無乜所謂, 但你諗下, 將一堆蒸到鼻涕敢既點心放入口係乜感覺?好在都唔係次次都係禁差. 有時真係寧願比貴小小, 博佢地整得好食都唔想搭車出荃灣.晚市方面, 貴就不在話下. 但如果有朋友專程入深井想食燒鵝, 我只會帶佢地去嘉韻.其他乜記物記, 雖然好出名. 但做既燒鵝質素有時高到不得了, 但大多數時間都係差極.相反, 嘉韻既水準好似較為平穩.而其他小菜更加比其他乜記物記都出色得多.環境亦座得舒服得多. 至少佢污唔污衊我見唔到.但係其他乜記物記擺到明唔衛生. 雖然出街食飯, 好多野都已經有心理準備.始終都係眼不見為干淨...至少佢地貴得我較為安心. 雖然明知係食環境.而且佢地貴得有點離譜. 但亦因為勝在貴,
已前叫海韻. 轉左手, 質素都好左小小.
午市點心來說, 食得出比荃灣好多茶樓都高得多.
相反, 嘉韻既水準好似較為平穩.
而其他小菜更加比其他乜記物記都出色得多.
環境亦座得舒服得多. 至少佢污唔污衊我見唔到.
始終都係眼不見為干淨...
至少佢地貴得我較為安心. 雖然明知係食環境.
而且佢地貴得有點離譜. 但亦因為勝在貴, 所以人唔多.
平日可能係食緊隔夜野. 因為真係見佢地由早到晚, 人影都無一隻.
所以, 一般來說, 都只會weekend或星期日先去.
佢地最奇特既一點, 可以話係間開左另一間甜品鋪......
下午有蛋撻出爐. 都做得唔錯. 自從深井眾多麵包店都執晒之後, 只有佢地出蛋撻.
而更奇特既係. 從來未見過有人入過去食甜品.
我諗, 還不如間個位出尼做外賣點心好過.