餐廳: 築地日本料理 (金百利廣場)
資訊:

今晚同朋友去咗築地日本料理餐廳,真係一個正選擇!🍜🍣🍢 首先,黑蒜油豬軟骨拉麵,起初以為會怪怪地,但湯底嘅香蒜味正到爆炸!湯濃味美,而且一啲都唔膩口。拉麵嘅麵條爽滑,配上炆得淋嘅豬軟骨,真係入口即溶,味道豐富,每一啖都有驚喜。另一道菜廣島蠔釜飯,等咗一陣都值得!蠔大只新鮮,配上煮得剛好嘅飯,香氣撲鼻,真係一試難忘。雖然只有兩只蠔,但每一啖飯都夾帶住菇嘅香味,夠味又唔悶。我哋另外試咗壽司卷物,包括海膽帶子卷、青龍卷同牛油果軟殼蟹卷,每一款都新鮮得嚟配搭得宜,尤其係海膽同帶子,鮮美得嚟入口即化。炸物方面,海老天婦羅同一口豆腐都係熱辣辣嘅,天婦羅外層酥脆,豆腐則軟滑,令人食慾大增。芝士玉子燒同鹽燒鯖魚都係另一番風味,玉子燒嘅芝士拉絲配上木耳絲同燒汁,食完真係滿足到不得了。鯖魚燒得啱啱好,啖啖肉,實在太過癮!最後甜品鐵觀音奶凍,清新順滑,完美收官。今次嘅築地之旅真係令人難忘,下次一定會再嚟!🍵😍👌