2024-08-14
原來將軍澳海旁嘅餐廳,都有啲好抵食嘅餐廳,今次我嚟到戀上台式料理,佢哋有一個兩餸一湯白飯任裝嘅套餐,真係好抵。先講熱食,水蜜桃生炒骨係一道獨特嘅菜式。骨肉炒得香脆,再加入清甜嘅水蜜桃,帶出一種甜中帶鹹嘅風味,令人驚喜。蒜泥白肉則是一道清爽開胃嘅菜式,白肉肥瘦適中,蒜泥醬味濃郁,清新怡人。松茸燉雞湯則是一道滋補養生嘅選擇,湯頭濃郁,雞肉滑嫩,松茸帶出淡淡嘅香氣,令人心曠神怡。飲品方面,西瓜啵棒帶有清涼嘅西瓜味,加上西瓜雪條更加豐富口感,非常適合夏天享用。椰汁菠蘿沙冰清涼開胃,帶出清新果香。小食方面,蒜香麻辣牛舌帶有濃厚嘅蒜香味同微辣風味,牛舌肉質嫩滑,非常開胃。甜品方面,芋圓紅豆配木桶豆腐花(凍)份量足夠,店員會把一整桶的豆腐花都拿給你,芋圓Q彈,豆腐花滑順,紅豆入味,清涼又甜蜜。