2014-04-23 3132 瀏覽
身為東區之友,筲箕灣東大街已經食到冇野好食,今次就轉向電車路上覓食。依間上咖啡,原來我成日都會經過,但一路都以為只係一間salon,有日係對面759買完野望過嚟,招牌上寫著salon & coffee, 先知依間都係cafe 由於佢地同salon同用一個門口,朋友問我有冇行錯,我話上去睇下先啦~一到二樓,salon的員工就問我地係咪食野,係就去嗰邊…原來cafe的門口開在salon的右手邊,兩間舖就用玻璃門分隔; 店內好有空間感,枱擺得唔密,以矮枱sofa 藤椅為主, 感覺舒服,飲野應該幾relax, 但佢地主要賣食野所以就有啲麻煩,要彎住條腰食。叫野食需先去櫃檯攞張menu, order完會比個牌你,坐埋位等食物送嚟; 我食咗個蜜汁雞扒煎蛋飯,賣相幾靚,有西籣花伴碟,味道都ok, 其實蛋黃汁撈飯一般都冇得輸,難得真係食到煎脆咗嘅雞扒皮,有啲喜出望外。朋友食嘅係蘑菇龍脷柳飯,個汁幾香濃, 伴飯味道很好…原本依個應該係配長通粉嘅,但朋友唔鍾意,要求轉意粉,店員就好禮貌咁話今日冇意粉,提意不如轉飯,估唔到咁以客為先,唔錯唔錯 餐飲我同朋友都加$ 5 要咗特色咖啡,Cappuccino

餐飲我同朋友都加$ 5 要咗特色咖啡,Cappuccino 個樣唔錯,有個圓圓滿滿嘅頂,Latte又有拉花, 只係本身隻咖啡味道就好一般,漂亮的外表令杯咖啡加分不少。