2021-02-28 1430 瀏覽
本想去好耐未去過嘅葵廣踩場,睇下有乜新意思,但兩腿唔聽話,行到葵興站就罷休了,心諗葵興都可能有好嘢食。唔想食茶記,好耐冇食燒味飯,見興盛咁近咁大間,有燒味食就費事再行,就入去喇。見兩位青春少艾啱啱食飽,心諗呢間都應該唔差啩。咁就直接叫賣飛佛叉油雞飯,熱奶茶。星期日,兩點鐘冇乜人,靜靜地幾好,碟飯好快就到,頂吖,係又燶邊又有白白肥膏嘅叉燒呀!唔似係賣淨,唔似係隔夜嘅叉燒呀!食落又香口又濃味又爽口,我真係以為去咗間高級酒樓呀!差啲好似家燕姐咁叫出嚟:好好味呀呀呀呀呀! 可惜油雞係畀咗雞翼位我,都預咗唔會兩味都畀好嘢我,仲有個老火湯,有蓮藕章魚,有陳皮味,唔係例水咁簡單,係令我感到家庭幸福嘅湯水。唔夠喉再叫杯奶茶,本應要+$16,但姐姐幫我改一改單,當係跟餐,咁就慳番$8,抵讚。我一條友,有手臂擱在椅背上,輕輕鬆鬆歎茶,感覺真係好正,雖然環境不比什麼cafe好,但味覺嘅滿足同呢種無拘無束感至係我最like嘅感覺。我下次一定會再嚟。
叉油雞飯