2024-07-26 142 瀏覽
今日跟同事前往葵興工作, 一出葵興站即搵到呢間餐廳, 印象中, 幾年前來過一次, 估唔到咁多年, 都好似無乜加價👍 仲是維持係50左右, 一坐低看餐牌, 都好多選擇, 同事叫了一個燒味飯, 我就叫了西芹炒鮮魷🦑烏冬, 食完後, 感覺不錯, 是即炒的, 熱騰騰🔥🔥🔥的上抬, 份量也多, 味道也不錯, 真是性價比高.下次有機會都會再來.🤭
2024-07-26
5 分鐘 (堂食)
2024-06-11 128 瀏覽
本身幫襯開鮮茄蛋飯,份量一直超足料,所以成日食但係今日叫外賣發現啲料少左一半,以前啲蛋鋪滿成個飯,今日打開係好明顯少左好多,打返去同餐廳反映,一句下次補返多啲比你就cut左我線好失望,又少一間餐廳可以食
本身幫襯開鮮茄蛋飯,份量一直超足料,所以成日食
打返去同餐廳反映,一句下次補返多啲比你就cut左我線
好失望,又少一間餐廳可以食
2024-06-11
2024-04-29 155 瀏覽
夜晚外賣乾燒伊麵,叫屋企人幫手去攞嘅時候已經覺得份外賣好輕,返到屋企打開睇得半盒!由於住附近以往都會喺哩間餐廳外賣,所以亦都知一貫嘅份量,於是打電話去餐廳同佢講,佢竟然話只係換咗個盒睇落少,份量同以往一樣, 我話比平時下午茶份量更少, 佢話唔覺得有咩問題以後唔會再幫襯!!!

以後唔會再幫襯!!!
2024-04-29
2024-04-13 170 瀏覽
今晚約咗朋友,又喺度糾結食咩好,朋友就推薦食呢間,因為佢之前都買過外賣返屋企,覺得ok,所以今晚就決定堂食,呢間舖頭已經開咗好多年,以前喺附近返工,佢都已經喺度,估唔到經過疫情都依然屹立不倒,入到去就叫咗兩個小菜,一個係八珍豆腐煲,一個係薑蔥焗魚腩,因為夜晚又唔係好肚餓所以決定唔要飯,八珍豆腐煲入邊有冬菇啦,鮮魷,炸完再炆嘅嫩豆腐,唔係太鹹唔使送飯都ok,薑蔥焗魚腩都做得幾好,先用粉拍一拍表面,再煎,用薑蔥爆香就唔會有腥味,雖然係用咗腕魚腩,但係雨骨都仲係會有少少,都係要慢慢食。晚餐又搞掂了。
八珍豆腐煲
薑蔥焗魚腩
2024-04-01
八珍豆腐煲
2024-03-01 151 瀏覽
未試過食飯食到咁嬲🤬今日做嘢做到九點好多舖頭已經關晒門,剩返呢間茶餐廳未食過就試吓啦,點知就中伏🤮叫咗一個西炒飯一個乾炒豬扒烏冬🍛都係普通嘢唔會難食得去邊啩,嚟到個西炒飯白曬曬睇個樣已經無胃口,食落去果然都係冇味嘅係有少少菠蘿係最好食😭點知仲未最衰.個烏冬先精彩,乾爭爭冇油嘅,烏冬係白色完全冇味冇鹹味冇甜味乜味都冇,豬扒硬掘掘好似隔夜咁👎🏻算係成世人食過最難食嘅餐廳🤬未執笠,已經算係奇蹟
2024-03-01
2021-11-27 1618 瀏覽
依間餐廳地點都算方便,一出地鐵站就見到。佢嘅餐廳裝修比較舊式,職員人數都唔係咁足夠,賣點就係上菜快,中式飯麵選擇較多。今次叫咗外賣,價錢唔算平,我平時食開中式牛柳,今次就試試新野。先講鮮茄牛肉意粉,牛肉份量都算多,但係就冇咩蕃茄味,酸酸甜甜口味有啲似中式牛柳既汁。芙蓉蛋飯出乎意料地水準唔錯喎,芙蓉蛋嘅配料足夠,又唔會煮得太過火,配上豉油撈飯簡直一流。興盛嘅燒味一直都做得較為出色,豆腐火腩飯都唔例外,燒肉份量足夠,香口惹味送飯一流。佢嘅咖喱排骨飯賣相鮮艷,但係咖喱椰汁味好重,排骨份量夠哂多,但係整體而言似葡汁雞飯的葡汁多過似咖喱汁。
鮮茄牛肉意粉
芙蓉蛋飯
咖喱排骨飯
芙蓉蛋飯
2021-02-28 1414 瀏覽
本想去好耐未去過嘅葵廣踩場,睇下有乜新意思,但兩腿唔聽話,行到葵興站就罷休了,心諗葵興都可能有好嘢食。唔想食茶記,好耐冇食燒味飯,見興盛咁近咁大間,有燒味食就費事再行,就入去喇。見兩位青春少艾啱啱食飽,心諗呢間都應該唔差啩。咁就直接叫賣飛佛叉油雞飯,熱奶茶。星期日,兩點鐘冇乜人,靜靜地幾好,碟飯好快就到,頂吖,係又燶邊又有白白肥膏嘅叉燒呀!唔似係賣淨,唔似係隔夜嘅叉燒呀!食落又香口又濃味又爽口,我真係以為去咗間高級酒樓呀!差啲好似家燕姐咁叫出嚟:好好味呀呀呀呀呀! 可惜油雞係畀咗雞翼位我,都預咗唔會兩味都畀好嘢我,仲有個老火湯,有蓮藕章魚,有陳皮味,唔係例水咁簡單,係令我感到家庭幸福嘅湯水。唔夠喉再叫杯奶茶,本應要+$16,但姐姐幫我改一改單,當係跟餐,咁就慳番$8,抵讚。我一條友,有手臂擱在椅背上,輕輕鬆鬆歎茶,感覺真係好正,雖然環境不比什麼cafe好,但味覺嘅滿足同呢種無拘無束感至係我最like嘅感覺。我下次一定會再嚟。
叉油雞飯
2020-06-09 1274 瀏覽
公司寫字樓附近,不問招呼,快食必選。工作過了午飯時間,和同事附近找間,有下午茶 餐,叉一叉電再沖。 《 燻蹄燒肉瀨粉》 凍檸茶走甜$38+3燒肉皮脆肥瘦均勻,燻蹄口感爽而有咬口,可惜今天肥膏較多。下午茶餐都有配中式芥辣、蒜蓉燻蹄醋《 叉燒絲奄列》 凍奶茶 $31+3眼所見煎蛋太熟太薄蛋,可能燒味茶餐廳關係,附上是大叉燒粒,並非叉燒絲,口感更好,味道並非一些隔夜叉燒。樓面姐姐招呼真係欠奉,嗌咗好耐都冇人回應,差點兒想自己跑出櫃面落單。 可能下午茶關係 樓面人小😒餐廳其實又晚飯小菜供應 找天OT會再試小菜評分。
公司寫字樓附近,不問招呼,快食必選。

《 燻蹄燒肉瀨粉》 凍檸茶走甜$38+3
燒肉皮脆肥瘦均勻,燻蹄口感爽而有咬口,可惜今天肥膏較多。

下午茶餐都有配中式芥辣、蒜蓉燻蹄醋

《 叉燒絲奄列》 凍奶茶 $31+3

餐廳其實又晚飯小菜供應 找天OT會再試小菜評分。
2020-06-08
  • 燒味
2019-06-26 1510 瀏覽
呢間野,因為係地鐵站附近,所以食左好多次,但係水準就愈來愈差。而且價錢又唔係平,份量又小,態度又差,衛生環境又唔好!真係唔會再有下一次!其實葵興重有好多選擇。呢間野只係方便,其他..
2018-04-02 2476 瀏覽
今日慶祝父親生日,姑姐提議此小館,說父親吃後一定一百分滿意。姑姐一向遊走各處覓食,對她的眼光不作懷疑。 餐單如下: 豉油皇海大蝦- 每人一隻大蝦,十分入味,爽口彈牙脆炸美國桶蠔- 舊式煮式,蠔份量大不過小小韌鮮菠蘿一口骨- 雖然名堂是一口骨,但都大大粒椒鹽海九肚魚- 久違了菜式,煎炸郤食落很諗杏汁豬肺湯- 用杏仁磨,十足料,無花無假薑蔥炒鮮鮑魚- 鮑魚切片用恙蔥炒,十分野味,我覺得比單頭吃更好清蒸青斑- 十分大條,蒸得剛好,肉質鮮南乳一品燒鷄- 原來此店做燒味很有一手,果然名不虚傳魚湯浸菜苖醬油皇炒麵- 本來訂了上湯雲吞湯,改了炒麵,更好。生日桃包- 什麼都份量大,連壽包也很大,我們一個兩人分,其他帶回家再品嘗加送大白粥一窩及生果盤- 不常吃粥的我,也添了兩碗,淡淡的卻是吃完豐富一餐後的調劑佳品整體來說,每樣菜式都很好,十二人將所有食物全部清走。 只要看父親一個戰鬥格,每碟菜備上己經立即起筷進攻就知道他對此店的喜愛。
餐單如下:
豉油皇海大蝦
- 每人一隻大蝦,十分入味,爽口彈牙

脆炸美國桶蠔
- 舊式煮式,蠔份量大不過小小韌

鮮菠蘿一口骨
- 雖然名堂是一口骨,但都大大粒

椒鹽海九肚魚
- 久違了菜式,煎炸郤食落很諗

杏汁豬肺湯
- 用杏仁磨,十足料,無花無假

薑蔥炒鮮鮑魚
- 鮑魚切片用恙蔥炒,十分野味,我覺得比單頭吃更好

清蒸青斑
- 十分大條,蒸得剛好,肉質鮮

南乳一品燒鷄
- 原來此店做燒味很有一手,果然名不虚傳

魚湯浸菜苖

醬油皇炒麵
- 本來訂了上湯雲吞湯,改了炒麵,更好。

加送大白粥一窩及生果盤

慶祝紀念
生日
恙䓤炒鮮鮑魚
2017-09-25 1701 瀏覽
今日去到葵興食早餐,又唔想去美心呢啲大集團,就喺附近見到有間茶餐廳就入咗,去入到去見坐位都幾寬敞同埋乾淨早餐都有唔少選擇,都係由廿幾至三十幾蚊價錢都ok。今次就叫咗個五香肉丁米粉加腸仔同煎蛋早餐32蚊 ,五香肉丁呢度啦 ……但係唔係肉丁分量變少同埋肥膏都幾多,米粉嘅份量都唔少。牛油麵包都唔錯都脆口,而且都幾多牛油。腸仔就比較好似冇煎咁樣,煎蛋就過熟,但係味道都可以選擇唔錯,之後再嚟埋熱檸水檸檬味都好重。

早餐
2017-09-04 1134 瀏覽
我成日覺得,茶記係收收埋埋好多好東西既,就好像今次,見門面就以為係食下燒味飯,點知個牛河真係有點驚喜!份量普通,用一個下午茶來說都是不錯,牛河最重要既係牛肉,無牛肉又點叫牛河呀!所有足夠的牛肉很重要,呢點夠,第二牛要夠爽甜,呢點中!好多時都爽既,但就食到好大,sodapowder味,好彩呢度無。之後就係個河,如果大家有見過未粉既河粉,就知係痴埋一堆,放湯還好,炒就好易痴埋曬,所以就會落好多油,一定要快炒夠鍋氣,所以呢?佢都係合格,不算太油。加埋杯凍奶茶就岩岩好,杯奶茶茶比較多,當消消油。
乾炒牛肉河

加埋杯凍奶茶就岩岩好,杯奶茶茶比較多,當消消油。
2017-09-04
乾炒牛肉河
2017-07-16 1116 瀏覽
今日星期六晚,要早啲 7 pm 前去霸位,約咗四個朋友食中菜,總共五個人,簡單四餸一湯加個白飯,這裏飯店位置就近地葵興地鐵站旁,交通方便今晚預訂早打俾經理,留起了個豬肺湯,十分夠火喉跟住系蒜蓉開邊蒸蝦,都好新鮮,鮮甜爽口同彈牙上湯菜心芋頭,菜心苗嫩,芋頭好粉海蜇叉燒白切雞,呢度燒味出名好食,色香味俱全,門口見到都流口水好鍾意食菜,叫埋魚香茄子煲最後,咪係魚喇,但係因為啲嘢太細條,D人又怕聲,食淨左兩條總括嚟講,食物同環境都算唔錯好full, 好熱鬧好,多街坊來食
,這裏飯店位置就近地葵興地鐵站旁,交通方便
今晚預訂早打俾經理,留起了個豬肺湯,十分夠火喉
跟住系蒜蓉開邊蒸蝦,都好新鮮,鮮甜爽口同彈牙
上湯菜心芋頭,菜心苗嫩,芋頭好粉
好鍾意食菜,叫埋魚香茄子煲
最後,咪係魚喇,
但係因為啲嘢太細條,D人又怕聲,食淨左兩條
總括嚟講,食物同環境都算唔錯
好full, 好熱鬧好,多街坊來食
2016-11-10 1457 瀏覽
已記不清是第四還是第五次光臨興盛小館了,這次我們體驗了一下「落Order」。😊事先打電話訂了6隻大蝦$160,一條新鮮魚260,其他的再在小館即點:$190整隻雞的雞粥(有兩大鍋),爽滑恰好到位。清炒豆苗$65,醬油王炒麵$45媲美利苑酒家$100多的。燒味拼盤一直是我們必點菜$75。小館送了木瓜骨湯。埋單6人共$792,仍然抵食!👍🏻👍🏻要提的是小館的服務人員,如不習慣會覺得他們說話「掘呢掘路」😊,實卻是「直腸直肚」的爽快人。我瞥眼觀察,見隔壁檯5-6人竟在悠閒的嘆紅酒,😊另一男士,熟客告知,他竟又一日三餐天天在此「打躉」,看來熟客們早已習慣😊。館內聲語喧嘩,我們每次晚上來均看見滿座,能屹立在小區中幾十年,陪伴熟客們從「不悔」到「不惑」之年」,自有一番親切感,如古詩曰「努力加餐飯」才是正道吧!👍🏻👍🏻

2016-11-05
10 分鐘 (堂食)
2016-08-08 1129 瀏覽
由兩、三年前我很滿意到今天我放棄了,我主要買外賣嘅,因為又加價又質數下降都有一段時間無幫襯。今日見無人等外賣就試返次啦,點之今次重過份,直頭都唔係果樣嘢俾你、中式牛柳炒烏冬變咗茄汁會烏東,唉……'