2022-09-26
又到咗一星期嘅上課日,上堂前當然要去食個自私飯😌近近哋去咗金鐘廊Lab Concept行咗個圈,時間早難得simplylife 唔洗排隊就入咗去。(因為以前去開太古分店,太古城中心真係食乜都要排,6點開始晚飯,5:30已經要排定,排演唱會飛咁🤦🏻♀️)餐廳晚餐有好多選擇,有成14款,仲有All Day breakfast,不過今次揀咗意粉。Handmade Tagliatelle with Slow Cooked Meat Ragù ($125)慢煮肉碎手製闊條麵我加咗 $30 升級套餐,有沙律或湯,同一杯飲品。餐前會有2片麵包,係 sour dough 🥖套餐我揀咗沙律,沙律上面係水果,下面係蔬菜。有青蘋果、橙、紫椰菜、火箭菜同生菜。餐飲除咗一般嘅咖啡、菜,仲可以揀冰茶。每日都會有唔同味道,落單嘅時候可以問職員。今日係蘋果芒果茶,唔太甜,飲到淡淡嘅茶香同果香。沙律食到一半,香噴噴嘅主菜就到了🍝😋意粉上面有芝士片,闊條麵係手製意粉,好彈牙,肉粒份量多,每一啖都可以食到肉粒😋😋肉粒好入味,意粉同樣吸到肉汁,但濃味得黎,又唔會覺得太鹹,唔會好膩🥰到達嘅時候,大約係6點正,餐廳入面只有3~4
我加咗 $30 升級套餐,有沙律或湯,同一杯飲品。
餐前會有2片麵包,係 sour dough 🥖
餐飲除咗一般嘅咖啡、菜,仲可以揀冰茶。
沙律食到一半,香噴噴嘅主菜就到了🍝😋
到達嘅時候,大約係6點正,餐廳入面只有3~4枱客人,可以靜靜咁享受自私晚餐,職員仲俾我自己揀位😆
職員好有禮貌,因為貪心升級做套餐,所以前菜有好多食物要食,而主菜大約係前菜食到一半左右就會到,可能係客人比較少嘅關係,所以上菜速度都好快。如果唔想主菜放涼,就要加快速度🤣