2022-02-08 291 瀏覽
我相信大家樂都好多人食過,而我同好多人一樣最鍾意食都係大家樂嘅焗豬扒飯。雖然坊間都有好多唔同嘅快餐店,或者茶餐廳都會出焗豬扒飯。但係我個人認為大家樂嘅焗豬扒飯水準相對穩定,唔同分店出嘅飯質素都唔唔會差太遠。今次喺vwalk分店食嘅。依度環境好好,感覺好乾淨,又光猛。不過人都幾多,所以都係快脆食完快啲走。講返個焗豬扒飯,啲汁甜甜地,唔會話好酸。食得出唔淨係落咗蕃茄。味道上都幾有層次。豬扒冇乜特別,值得一題嘅係都算厚身,雖然個汁好濃味但係豬扒都食到有豬味。而我最鍾意就係焗豬扒飯個飯底,大家樂嘅炒飯底一向都吵得好乾身。食得出但香,雖然鑊氣就唔會話好夠,但係我覺得以佢嘅價錢來講,已經算係中上水平。好過出面好多餐廳,連炒飯都冇只係比白飯。以平民餐廳黎講,我已經收貨。唯一美中不足係,佢俾咗錫紙兜我,感覺風味冇咁好食而且唔太環保。
2022-02-07