2021-04-19
係尖沙咀做野做得夜左,食埋晚飯先走,簡簡單單食個米線就算,就黎呢間位於尖沙咀厚福街既雲桂香米線專門店分店。呢間雲桂香門口唔大,要行樓梯落地庫。雲桂香餐牌簡單但自由度高,你可以揀麵(米線,紅薯粉或者水晶粉),配料,辣度(由唔辣到勁辣),可以走酸菜,又可以要求湯底淡d或者鹹d,麵爽d或者軟d。當然亦有set好左既碗麵唔洗傷腦筋。餐牌都有小食同飲品order。今晚想食得健康d,就費事諗,叫左蟲草花雞湯紅薯粉同一款小食。蟲草花雞湯紅薯粉 $48 加雲吞 +$9蟲草花雞湯紅薯粉可揀米線,米粉,紅薯粉或水晶粉。酒味雞湯底少油味道唔濃,湯底都好清淡下。雞肉有十舊,大部分係雞胸,都有雞翼,正常切雞,好多肉食下。配有幾條生菜同蟲草花。愛清淡人仕可考慮。紅薯粉一貫煙韌滑溜,份量都正常。$9加左兩粒巨型雲吞,雲吞係菜肉餡,由於餡多所以皮極厚,唔係廣東人食開嘅雲吞。秘製豬頸肉 $42小食叫左秘製豬頸肉,份量唔少。豬頸肉皮脆,肉質彈牙,我諗脂肪唔少。味道少鹹,點隨碟嘅甜酸醬食都ok。
秘製豬頸肉 $42