2020-09-20
#西環美食🔻 素菲亞西環爹核士街28-32號安發大廈地下C號舖//////有時都幾想食素,知道西環新開左一間新式素菜Cafe,依家係試業階段,門面行無印簡約風,於是約港島嘅朋友試一試/🧃鬼馬肉醬墨西哥脆片$58見到啲肉醬同埋芝士就流晒口水🤤肉類用咗素牛肉同新豬肉,口感同味道同真肉冇分別,啖啖肉咁。墨西哥脆片亦都好脆,忍唔住食完一塊又一塊。/🧃南瓜湯 +$18嗌嘢食加$18就有餐湯,叫咗一個嚟同朋友share,南瓜湯好creamy, 牛油味好重好香濃,同香甜嘅南瓜融為一體,後悔淨係叫咗一個湯😩。/🧃黑松露雜菌意大利飯 $138絕對係穩陣之選,材料包括雜菌、牛肝菌、松露醬丶忌廉丶芝士丶洋蔥,Order嘅時候店員好貼心問我哋啲飯使唔使煮硬啲,出到嚟味道啱啱好,飯嘅軟硬度都適中,只係碎咗少少。/🧃豆腐英雄配薯條 $148店員推薦嘅招牌菜,小妹都好好奇乜嘢係豆腐英雄,原來係吉列豆腐扒,切嘅時候要小心啲因為好容易散開,見到入面有菇同埋洋蔥,非常香口,薄薄嘅炸粉炸岀嚟外脆內軟,估唔到豆腐都可以咁香口惹味。豆腐扒配嘅唔係漢堡包,而係意式香草軟包,有淡淡的香草味,更加吊到味。醃咗嘅只椰菜亦都酸酸美味好開
🔻 素菲亞
西環爹核士街28-32號安發大廈地下C號舖
/////
🧃鬼馬肉醬墨西哥脆片$58
🧃南瓜湯 +$18
🧃黑松露雜菌意大利飯 $138
🧃豆腐英雄配薯條 $148
店員推薦嘅招牌菜,小妹都好好奇乜嘢係豆腐英雄,原來係吉列豆腐扒,切嘅時候要小心啲因為好容易散開,見到入面有菇同埋洋蔥,非常香口,薄薄嘅炸粉炸岀嚟外脆內軟,估唔到豆腐都可以咁香口惹味。豆腐扒配嘅唔係漢堡包,而係意式香草軟包,有淡淡的香草味,更加吊到味。醃咗嘅只椰菜亦都酸酸美味好開胃。另外要讚讚啲薯條,炸得好香脆,又唔會有油溢味。
🧃熱御茗寧茶(餐茶)
睇個名真係唔知佢係乜傢伙,店員話係一種好舒緩嘅花茶,完全冇加糖,即管試吓,聞落係好香嘅花味,但係唔會令你覺得好難入口,飲落係一種好甘好舒服嘅果味,真係有被治愈的感覺。
🧃藍天菠蘿梳打 +$24
睇個名就知好Refreshing, 雖然係罐頭菠蘿,但係冇加多餘嘅糖水,飲落係淡淡的菠蘿梳打味,唔錯。
/////
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #素食 #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig #西環 #素菲亞