2019-02-13
4個女朋友約食生日午餐, 就嚟試吓2019年米之蓮新的2星法國餐廳. 位於 H Queen’s 26樓. 我哋上網book, 要先付足4人的 set lunch 價錢, 訂了中午12點, 我11:45am去到, 未入得, 我去個 balcony 影吓相先, 冇位坐的. 到11.58am, 終於可以入座. 先叫了水($65+), 我等朋友的10分鐘, 冇俾我餐牌及wine list. 朋友嚟到, 我哋話好肚餓, 先叫侍應拿麵包給我們, 麵包是又暖及又脆的, 超級好味👍🏻我哋四個都叫咗 3 course $488+, 其中有些選擇是要加錢的, 例如我們就叫了一個appertizer 有 black truffle 的, 就要另外加 $298+. 兩杯酒的wine pairing 加 $190+. 點了菜,就讓我們選擇我們想用的刀,之後就送來三款餐前小吃,Steamed bun, Fish chip & Pumpkin Oreo, 好靚好有心思, 我覺得Fish Chip比較好食, 其他兩款就一般. Appertizer 到了,揀咗日本蝦及 black truffle pasta (似
Appertizer 到了,揀咗日本蝦及 black truffle pasta (似ravioli 的東西), 日本黑就有點似蝦刺身, Black truffle 好慷慨, 即場刨左好多, 但係冇乜味, 又唔香.
到主菜了, 揀了 game pie 及魚, game pie 味道有點像臘腸, 朋友不太喜歡, 魚幾好味, 尤其是佢的sauce好正, 份量比較細.
甜品分別有一個水果做到好像花一樣, 另外是一個類似sorbet pie. 因為我生日, 餐廳就預備左一個朱古力tart, 居然一早已經放咗喺枱上面一本像字典書入邊, 好驚喜呀! 個甜品做得好出色, 係成餐最好味的!
最後叫咗咖啡及 cappuccino ($65+), 味道不夠香濃.
買單四個人共$3500左右.
總括來說, 好有特色的一餐!