2022-09-19
元朗人應該無人唔識"好到底麵家",係元朗,如果要食雲吞麵,相信好多人都係推薦這一家,除了非常老字號之外,更是獲得米芝連推介多年,雖然獲得了推介,但價錢依然保持便宜,所以長期擁有長長的人龍🥴。我搬左入元朗3年幾,呢間店聽就聽得多,一直未有機會去試。星期六既下午終於有機會啦!🤩餐廳係非常傳統嘅裝修,座位比較迫夾😟,但勝在座位多,而且有2層,未至於要排好耐隊,我哋星期六1pm左右去到,排了大約十五分鐘就有得入座😁。排緊隊嘅期間,見到不停有人入去買乾既麵餅拎走,睇黎質素有返咁上下保證。😚👍餐廳最出名係細蓉同埋蝦子撈麵,為食既我當然2款都要試晒佢啦!雲吞麵一碗有5大粒雲吞,雲吞大大粒,皮簿蝦爽加埋豬肉既甜,爽滑鮮甜可口😋。最值得一讚嘅係個面底,麵質爽滑彈牙冇乜鹼水味,湯底偏清,帶有少少大地魚嘅味道,更能突出雲吞既味道。💥💯至於蝦子撈麵,面頭灑滿蝦子,另外會有碗清湯跟埋俾你。蝦子香味濃郁,粒粒分味有咬口🤤。我覺得食蝦子撈麵最重要係個“豬油香”,可能香港人實在太關注健康啦,呢度豬油嘅份量落得比較輕手,所以食落唔夠澳門食到既香🤫,但都好食既。😋另外,呢度嘅豆漿並非自家製,而係一支支嘅壹品豆漿,呢點純粹
另外,呢度嘅豆漿並非自家製,而係一支支嘅壹品豆漿,呢點純粹提醒一下大家,免得失望。
好味指數:7.5/10
好到底麵家