2024-11-18
嶄新科技、裝修亮麗、走了美味…係時候哀悼20年嘅風味嘅逝去,記得中學嘅時候有一次同學介紹我嚟金西南食米線,第一次食驚為天人,嗰碗濃郁豬肉湯底、軟硬適中嘅米線、醬爆鯊魚丸、還有人生第一次食就愛上咗嘅豬大腸,自從嗰日開始,中學時代甚至試過一星期食三次都唔覺得厭倦。舖頭由白沙道搬到去登龍街,裝修依然簡約擠迫,每次坐出面都一定要企起身兩次讓人出入,而口音唔正嘅樓面姐姐二十年後依然唔正,但佢依舊咁親切、而米線嘅質素依舊美味,一到下午茶時段甚至大排長龍。今年隨登龍街翻新,舖頭裝修嘅時候甚至上門碰釘,不過作為忠實fans依然默默等待,一開返就立即幫襯。那個以為很先進的手機點餐諸多錯誤,最後還是人手落單,明明跟過去20年點的東西一樣,送上來卻是貨不對辦,明明走了酸,但湯底依然酸得像孕婦才想嘗試的味道;配料變化不大,但價錢就像去半島茶餐廳卻錯誤進了半島酒店。香港人對於通脹基本上見慣不怪,過多357日就會習慣了,可惜那舌頭真的不能忍受這碗寧願在家沖個合味道杯麵,都不想再嘗試的米線。20年的回憶,是時候要埋葬了。