2023-10-03 862 瀏覽
太子餃子🥟、九龍城泰國野🍲、荃灣米線🍜,從來都係兵家必爭之地。要脫穎而出唔簡單,今日原本想試同一街市第二間米線,但冇開,所以今日第二次到訪全城著名既“老闆娘米線”。今次嗌左一碗蒜辣大辣既米線同蟲草花花雕湯底米線。配料就有吉列豬扒,雞肉,豬粉腸。1)蒜辣大辣米線先講米線份量,一如概往份量好足,而且麻辣肉碎都好多,好香口。小鍋米線出面比比皆是,但蒜香湯底真係幾特別,而且蒜味好突出,同辣味相映成趣,好食。推薦分數:3.5⭐2)蟲草花花雕湯底米線🌻蟲草花花雕湯底俾到surprise 我,相可以見到蟲草花好多🌻。湯底花雕既酒味🍶同甜味都配合得好好,飲落去有種好暖肚同補身既感覺。有時花雕煮得耐,酒味會散發,但依度既湯底冇依個問題,我覺得比起辣湯底更多吸引我,推薦大家!!推薦分數:4⭐至於餸方面,3)雞肉🐣雞肉就冇咩特別,比較粗身同嫩口,唔會有種煮到好老分拆成絲既感覺,唔錯。推薦分數:3⭐4) 吉列豬扒🐖由於上次試左雞粒,所以今次試吉列豬扒,令我有啲失望,粉唔多,但唔算厚切,冇乜特別調味,食米線既時候會覺得米線味比較搶口,所以我食豬扒既時候,會浸一浸湯先食。推薦分數:2⭐5) 豬粉腸就不過不失,唔會
1)蒜辣大辣米線

推薦分數:3⭐
4) 吉列豬扒🐖
推薦分數:2⭐
吉列豬扒

5) 豬粉腸就不過不失,唔會咁細粒,入面都有啲肥膏,咁當然唔會係新鮮豬腸,食落有少少硬身。
推薦分數:2.5⭐
總而言之,我都會推薦最出名既雞粒同蝦膠豆卜!
題外話/補充資料: 依度既大辣等同譚仔中辣!!
2023-10-03
蒜辣大辣米線