2023-01-30
📌 大圍小館 - 大圍積福街92號地舖🗓(28/1) 星期六 ⏰ 早上10:30左右💈特式:呢間餐廳有大圍總店同元朗分店,見佢有米芝蓮推介所以一直都想去試,今次就諗住先試佢地嘅點心,因為網上評價呢間餐廳長期爆滿,所以佢未開門我就去排隊等位,店舖開10:30,我10點去到都排唔到第一輪入坐,只攞到第二輪入坐嘅飛,大約11:15先入到坐,如果想飲早茶嘅朋友可能要預早去攞飛了。不過而家有屯馬線,九龍人要入大圍都相對方便左。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:見佢好多點心都好有特式,甚至乎有部分出面酒樓已經絕跡,例如真正嘅灌湯餃(唔係出面個d湯浸餃),仲有雞窩/宮廷荷花酥/牛骨髓/沙翁等等。今次都係見到人介紹,慕名而來試佢地呢d招牌點心,等我同大家講下🫖味道先。同行4人,總共叫左10個點心加每人一隻灌湯餃,呢個份量都食唔晒要打包,但因為好多樣野都想試,所以唯有叫多少少,以下我就抽幾款同大家介紹下,其他就有待各位朋友仔自己去試啦。灌湯餃🥟 - 呢個係餐廳招牌點心,眼見枱枱都差唔多會叫,上枱時職員會比多一隻碗你用嚟食呢個灌湯餃,隻餃賣相好靚,夠大隻又飽滿,顏色亦好吸引。影完相就將佢輕輕放入碗,但因為皮
🗓(28/1) 星期六 ⏰ 早上10:30左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
灌湯餃🥟 - 呢個係餐廳招牌點心,眼見枱枱都差唔多會叫,上枱時職員會比多一隻碗你用嚟食呢個灌湯餃,隻餃賣相好靚,夠大隻又飽滿,顏色亦好吸引。影完相就將佢輕輕放入碗,但因為皮薄,所以好容易會穿,味道都相當有質素,餡料多且豐富,我個人就覺得如果再熱d就會更好。
花菇金腿鮮肉燒賣 - 呢個上枱熱辣辣,粒粒都好大粒,餡料多,不過有少少實,但整體表現都不俗。
流心煎糯米雞 - 呢個煎糯米雞我之前係鳳城酒樓都有試過,相比下呢度唔係用蛋漿煎,係煎完之後放左個蛋黃係面,我就覺得特別d,糯米雞表面煎得好香脆,但食落又唔會痴牙,入面仲有大大隻花菇,不過除左隻大花菇外就好似比較少餡料。
沙翁 - 沙翁都係呢度最出名嘅招牌點心之一,雖然出面仲有其他酒樓有沙翁,不過呢間店好明顯有自行改良,個沙翁變得西式化,有少少酥皮嘅效果,入口酥香又唔太甜,而且size好大,有成隻飲茶骨碟咁大個。同埋好彩我一入坐就即叫,因為我落完單之後無耐已經聽日有人落單時,職員已經話沙翁已經售罄,我當時餐廳只係開左門一個鐘頭內。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 有普通香片/鐵觀音/普洱,另外仲有一款叫白牡丹揀,咁白牡丹未飲過就梗係試下啦,飲落有陣好香嘅味道,但就係香片隻香味咁清香,但就多左陣唔知係咪牡丹味,因為我都唔知牡丹本身係咩味道,但都試過嘅朋友仔都可以試下。
🍽環境:餐廳環境唔算大,枱亦唔多,得大約16~18張。但門面都幾古色古香,入面裝修比起正常酒樓高級,光猛乾淨,坐位都坐得舒服,但始終店舖空間有限,枱與枱之間唔算太鬆動。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:餐廳服務都唔錯,可能因為新年,每個樓面職員都好有禮貌,同埋我食碟麵醬蒸排骨食到尾先見到有一粒排骨生生地,我同餐廳職員反映,店員都即時處理,將碟排骨cancel,其實我都明白蒸點心,尤其是排骨呢d,廚房出菜時好難見到係咪真係全熟,但職員都無推卸責任,迅速處理,值得一讚。
💰💸價錢:今餐茶共叫左10個點心加4隻灌湯餃,連埋茶錢埋單$800,其實就真係有點貴,但佢勝在有好多特式/懷舊點心,值唔值呢個價就見仁見智了。
🐲💬總結:以我所見,除左價錢偏貴之外,等候時間就係另一個問題,如果想早入坐同食到佢地嘅限定點心,起碼都要預早45分鐘至1個鐘係門口排隊等開門,如果住得近同天氣許可都可以考慮下。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍