2024-04-04
❀ The Baker & The Bottleman #灣仔 ❀❗米芝蓮一星姊妹店 集合麵包店bistro於一身❗——————————————————白色情人節嚟到灣仔利東街嘅The Baker & The Bottleman💕佢喺香港米芝蓮一星Roganic嘅姊妹店,集bakery及bistro於一身。佢哋嘅sourdough及focaccia不嬲係我嘅最愛之一,今次終於有機會試到佢哋嘅晚餐,價錢都幾實惠,大部份都係$100-200👌🏻.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Smoked bacon croissant pudding $30/1 (4/5)用牛角包酥皮製成一層層嘅「pudding」,外微脆內軟綿,內裏包住一粒粒嘅煙肉,表面仲有大量芝士,係一個鹹香滿滿嘅特別小食😆.☞ Ravioli of three yellow chicken $155 (3.9/5)超級巨型嘅ravioli,有拳頭咁大😧內裏包住用三黃雞免治肉及蔬菜製成嘅餡料,感覺有啲似上海菜肉餃嘅味道。配醃製嘅香甜蘑菇,仲有worcestershire sauce。.☞ Pie of braised beef cheek $150
❗米芝蓮一星姊妹店 集合麵包店bistro於一身❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
超級巨型嘅ravioli,有拳頭咁大😧
☞ Pie of braised beef cheek $150 (4/5)
用鐵板呈上,表面係一層層嘅薯仔🥔
內裏係大量牛面頰肉絲,味道鹹鹹甜甜,非常多汁,幾香口惹味。
☞ Slow cooked duck leg $180 (3.9/5)
鴨腳外皮非常香脆,望落有點乾身,不過入口又比想像中嫩滑,似法式duck leg confit咁。
——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.7/5
💞整體來講
味道不過不失,作為米芝蓮一星嘅姊妹店,價錢非常合理,比起灣仔附近嘅西餐甚至更便宜,平時同朋友嚟聚餐都唔錯😆不過當然Roganic一定更加出色 (one of my fav 1 star Michelin)