2021-06-02 438 瀏覽
一直都知道鼎泰豐是台灣過江龍,獲得米芝蓮一星,當日星期日接近中午見到唔使排隊,就一於試試。因為我哋兩個人,又想試多幾款食物,所以只係叫咗一款蔥油拌麵作為主食,其他都是小食和包點類。首先上菜係開胃涼菜四喜烤麩,賣相好好,好入味之後就叫咗個紹興酒醉雞,一上菜已經好吸引,好香紹興酒味,雞肉肉質唔韌,食落有少少苦,可能酒太多,個人認為減少酒份量更好之後就去到我期待嘅小籠包,望落去皮薄多餡,上菜時熱的但又唔會辣親口,咬入口有肉汁出來,都不錯之後叫咗一個菜肉包,這個有驚喜,餡料多,蔬菜同埋豬肉嘅比例夾得好好,蔬菜切功好好,唔會一啲大一啲細,成個包嘅感覺用料新鮮,又有肉汁,可以一試最後上菜就係香蔥拌麵,一上枱很香蔥油味有啲似印尼撈麵,但冇咁濃味,食落唔覺得油,麵質都好好。

首先上菜係開胃涼菜四喜烤麩,賣相好好,好入味

午餐