2023-10-23
今朝帶我隻🐱權仔去佐敦嗰邊睇醫生,俾我同另一半發現咗一間隱藏於八文樓嘅西關老祖。我地就嗌咗佢嘅招牌菜外賣返屋企食:1) 炸糭x2件 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2) 古法賴粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3) XO醬爆炒腸粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️4) 紅豆沙及綠豆沙 ⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️炸糭確實係佢呢間小店嘅撚手小菜,食落似薯餅口感,但係有糭嘅味道,中間仲要有塊肥豬肉增加個油膩感,我同另一半一人一塊就岩岩好,唔係食唔到其他嘢😬之後就到佢哋另外一個招牌菜,古法賴粉,睇上去有啲似狗仔粉,加上我相信係自家製嘅辣菜脯,真係令到成個味道昇華。另外我地叫咗個XO醬爆炒腸粉,我另一半食到有陣豬嘅味道,我懷疑佢哋應該用咗豬油嚟炒,所以特別香,但係因為攞到返屋企食嘅時候已經涼咗一大半,所以感覺上係差緊少少,我都係覺得呢啲熱辣辣食係最好味😋最後我哋嗌咗每人一人一杯紅豆沙同綠豆沙,與其話佢係沙,倒不如話係湯,本身覺得用個杯好似台式飲料飲綠豆/紅豆沙會好奇怪,但佢哋係比較水狀,所以就令到成件事合理晒。我去買嘅時候係岩岩撞正佢地開門,而喺我前面,就已經有一group嘅日本遊客慕名而來,所以我相信小店只要用心去製作佢哋嘅食物,
2) 古法賴粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
我去買嘅時候係岩岩撞正佢地開門,而喺我前面,就已經有一group嘅日本遊客慕名而來,所以我相信小店只要用心去製作佢哋嘅食物,食客係會食得出,是金子終會發光。✨✨