2020-12-06
梅光軒-被譽為最能代表北海道「旭川」的拉麵店,於1969年開業,亦是首家獲得旭川拉麵大賞之【最優秀拉麵大獎】,北海道本店亦獲得米芝蓮推介食店之美譽。以上堆嘢係COPY AND PASTE,講到好似好犀利,朋友又話聞說「好似攞哂獎,好出名」,咁就試一試啦。有拉麵套餐,當然唔會單點啦!蝦魂拉麵套餐($98 + 加$10 魷魚鬚 + 包汽水)蝦魂拉麵:湯有蝦味,尚算不錯,都會一啖接一啖;有兩隻開邊蝦,蝦肉正常;一塊薄豚肉,口感略鞋;拉麵無得選粗幼度同軟硬度嘅情況下都尚可接受;溏心蛋再溏心少少會更理想。魷魚鬚 :炸皮唔夠脆,食落成口油,諗返起都驚驚地。W豚拉麵套餐($98 包粟米粒同綠茶蕨餅)W豚拉麵:鹽味湯底,只能說唔太合我口味,愈食愈咸,頂唔順;有兩塊灸燒五花叉燒,味道同口感不過不失。粟米粒:牛油粟米原本係我好鍾意食,但梅光軒嘅粟米簡直係挑戰我底線,似蒸耐咗嘅地們粟米,食剩一大兜!唔香又唔甜,需改善!綠茶蕨餅:咬落唔會好淋,味道都唔錯,算係當晚除咗蝦魂個湯外算唔錯嘅食物。總括而言味道:★★☆☆☆服務:★★★★☆性價比:★★☆☆☆ENCORE指數:★★☆☆☆
有拉麵套餐,當然唔會單點啦!
蝦魂拉麵套餐($98 + 加$10 魷魚鬚 + 包汽水)
魷魚鬚 :炸皮唔夠脆,食落成口油,諗返起都驚驚地。
W豚拉麵套餐($98 包粟米粒同綠茶蕨餅)
總括而言
味道:★★☆☆☆