2018-07-05 113 瀏覽
登龍街食店林立, 今晚早早來到, 揀咗間新新哋嘅拉麵. 之前行過, 見成日排長龍, 今次有位即刻入去一試. 牆下大MENU用日文寫, 好Sharp, 好搶眼!另一面牆, 有北海道本店相片. 裝潢簡潔. ORDER紙前有中文, 後有英文日文.最多人揀, 最出名嘅<<醬油拉麵>>一上枱已經聞到好香, 而個湯睇起上來亦比較濃. 未食麵, 當然要先試一啖湯: 當然係日式嘅濃郁,  好有層次, 唔係只得鹹味!  點咗半份,得一塊叉燒, 但好大塊, 帶有油花, 很軟嫩, 好食! 拉麵本身偏中細, 算係捲曲而掛湯, 口感亦唔錯. 加咗$15, 仲有3隻餃子同罐裝汽水. 餃子香脆可口, 落返少少醋, 食落juicy又唔油膩. 另一碗叫咗<<灸燒五花叉燒拉麵>>價錢貴D份量都多好多,  湯嘅顏色更濃. 三大塊五花腩, 炙燒過果然更好味. 拉麵本身亦係捲曲而掛湯, 食完好有滿足感. 聽到另一枱兩位太太叫咗個蕨餅甜品好似好好食. 我哋又加咗$10, 叫返個<<抺茶蕨餅>>細細粒, 煙煙韌韌, 涼浸浸! 抵呀!
登龍街食店林立, 今晚早早來到, 揀咗間新新哋嘅拉麵.
之前行過, 見成日排長龍, 今次有位即刻入去一試.

牆下大MENU用日文寫, 好Sharp, 好搶眼!

另一面牆, 有北海道本店相片. 裝潢簡潔.

ORDER紙前有中文, 後有英文日文.

最多人揀, 最出名嘅<<醬油拉麵>>
醬油拉麵(半份)

一上枱已經聞到好香, 而個湯睇起上來亦比較濃.

拉麵本身偏中細, 算係捲曲而掛湯, 口感亦唔錯.

另一碗叫咗<<灸燒五花叉燒拉麵>>
灸燒五花叉燒拉麵
價錢貴D份量都多好多,  湯嘅顏色更濃.
 三大塊五花腩, 炙燒過果然更好味.

拉麵本身亦係捲曲而掛湯, 食完好有滿足感.

聽到另一枱兩位太太叫咗個蕨餅甜品好似好好食.
我哋又加咗$10, 叫返個<<抺茶蕨餅>>
細細粒, 煙煙韌韌, 涼浸浸! 抵呀!
2018-07-03
醬油拉麵(半份)
灸燒五花叉燒拉麵