2015-02-07 1063 瀏覽
想食川菜朋友說不如試試這一間米芝連, 我都幾期待呢間川菜,咁就BOOK左位, 去到唔駛等位(我懷疑會FULL MA?)去到的時候見到D位已經有點寒寒地, 時候廣場搞到茶餐廳咁. 望落就覺得佢西化D, 再望一望餐牌, 沒有辣子雞丁, 水煮魚又無魚比人選咩魚, 水煮牛肉仲有美國肉眼比人揀, 心情下跌了一半.點了燈影牛肉, 麻辣豆腐, 水煮魚,宮保雞丁, 蝦汁小籠包同埋炒年糕. 燈影牛肉太甜不喜歡, 麻辣豆腐叫做最好, 豆香味唔錯但唔太麻又唔辣. 水煮魚終於黎啦, 一見到真係把幾火, 那有水煮魚個D水搞到好似酸辣湯咁會有D杰杰地, 仲夠膽死走去放蔥, 我唔係接受唔到FUSION...但味道完全唔係個回事, 川菜講究麻,辣,香, 呢度一D都做唔出仲要搞到不倫不類, 根本是西化了的中菜(絕對睇唔出川菜既影子). 宮保雞丁好講個種豆辨醬既香味, 呢度當然無LA, 只有甜味(怪!!!)總結就係輸比佢, 後悔食呢間可能只有非中國人才會喜歡的SO CALLED 川菜.